Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Devletin Dersim'de çıkardığı yangınlar protesto edildi

 

 

 

Devletin Dersim'de çıkardığı yangınlar protesto edildi

 

Dersim'de devlet güçlerince çıkarılan orman yangınları Alevi ve çevre örgütleri tarafından protesto edildi. Örgütler, yangınlara sessiz kalmayacakları mesajını verdi.

 

ANF / İSTANBUL
Cuma, 11 Ağu 2017, 14:04

İstanbul’daki Alevi ve çevre örgütleri, Dersim’deki orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Munzur Çevre Derneği, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin de aralarında olduğu çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda “Dar û ber, theyrî thurî mor û milawinî desenî”, “Dersim dört dağ içinde dört dağ ateş içinde” pankartı açıldı. “Peri Vadisi’nde orman yangınlarına hayır”, “Köylerimizi terk etmeyeceğiz yaşam alanlarımız için direneceğiz”, “Bu ormanlar bizim yakan eller devletin sorumlular yargılansın” dövizlerini taşıyan STÖ temsilcileri adına açıklamayı Çevre Aktivisti Hasan Şen okudu.

'YANGINLAR BİLİNÇLİ ÇIKARILIYOR'

Şen, orman yangınlarının bilinçli olarak çıkartıldığını kaydederken, basının yangınlar karşısında sessiz kalmasını eleştirdi. Dersim’de halkın yangınları söndürmek için girişimlerde bulunduğuna fakat devlet güçlerinin engel olduğuna dikkat çeken Şen, “Devlet ve rantçı sermaye elbirliği halinde Dersim’i öldürüyor” dedi. Dersim’in insansızlaştırılma politikası sonucu yangınların çıkarıldığını belirten Şen, orman yangınlarıyla birlikte birçok endemik bitki türünün ve hayvanların da öldürüldüğüne dikkat çekti. Dersim halkının köylerini ve ormanlarını terk etmeyeceğine vurgu yapan Şen, “Çözüm kendi doğasını tahrip edecek denli büyük bir akıl tutulmasıyla sosyolojik gerçeklerle savaşma inadını sürdürmek değil, barışı ve evrensel hukuku sağlamaktır” dedi.

Dersim doğası dışında Cudi ve Gabar dağlarında da yangınların sürdüğünü hatırlatan Şen, yangınların tesadüf olamadığına dikkat çekerek, “Yangınlar, farklı kimlikli halkların imhası ve doğanın kar alanı olarak istismar edilmesinin sonucudur” dedi. Şen, halkların ve doğaseverlerin bu yangılara karşı sessiz kalmaması gerektiği çağrısında bulundu.

'GÖZ YUMMAYACAĞIZ'

Munzur Çevre Derneği Başkanı Hatun Esen ise Dersim’de çıkarılan yangınlarla bir halkın geçmişinin yok edildiğine vurgu yaparak, şöyle dedi: “Biz 1938’ler de yaşadığımız acıları bugün yine ormanlarımız, ibadet yerlerimiz yakılarak tekrar yaşıyoruz. Atalarımız yaylalara çıkarken bile orada yaşayan canlılardan izin alırdı. Devlet şimdi bizim için değerli olan her şeye saldırıyor."

Esen, yangınlara karşı sessiz kalmayarak geçmişlerini ve doğalarının katledilmesine göz yummayacaklarını söyledi.

'DOĞAMIZA, KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına konuşan Gülizar Taşbilek de, devletin sistematik bir biçimde Alevi halkına ve kültürüne saldırdığına dikkat çekti. Taşbilek, “Bugün çıkarılan yangın ilk değil son da olmayacak. Bilsinler ki, biz doğamıza ve kültürümüze sahip çıkarak direnmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

‘POLİTİK ÇIKARLARA KURBAN EDİLEMEZ'

HDK Ekoloji Meclisi Üyesi Kiraz Özdoğan, Dersim halkı ile dayanışma içinde olacaklarını söylediği konuşmasında şunları ifade etti: "Orman yangınları politiktir. Ormanlar politik çıkarlara kurban edilemeyecek kadar yaşantımızın bir parçasıdır. Ormansız bir yaşam olmaz. Kapitalizmin bu sömürü mekanizmlarına karşı direnmeye devam edeceğiz."