Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Cezaevinde tecavüz vahşeti

 

Cezaevinde tecavüz vahşeti

 

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Cezaevleri İzleme Komisyonu, Elazığ Cezaevi’nde yaşanan işkenceye ilişkin hazırladığı raporu açıkladı

Özgür Politika
18 Kasım 2017 Cumartesi

 

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Cezaevleri İzleme Komisyonu,  Elazığ Cezaevi’nde yaşanan  işkenceye ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.  Cezaevleri İzleme Komisyonu üyesi Avukat Öykü Çakmak, cezaevinde kadın tutsakların cinsel şiddet tehdidi altında olduğunu söyledi ve ekledi:  ‘’Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan trans birey M. P gardiyanların tecavüzüne uğradı.’’

Çakmak, Diyarbakır Barosu olarak cezaevlerinde yapmış oldukları görüşmeler sonucunda yaşanan önemli sorunların başında tek tip kıyafet, süngerli oda, kimlik taşıma, işkence ve kötü muamele uygulamaları geldiğini söyledi. Çakmak, ”Yaşanan fiziki ve psikolojik baskı, cinsel şiddet, işkence, ortak kullanım alanlarına kameraların yerleştirilmesi, sıcak su ihtiyacının karşılanmaması, disiplin cezalarından daha ağır yaptırımların uygulanması, nakiller, hastane ve adliye gidiş gelişleri sonrasında çıplak arama dayatılması, kelepçe ile muayenenin zorlanması iletişim ve görüş yasağı cezalarının yaygın uygulanması, kitap, dergi ve gazete yasakları iddiaları ön plana çıkmaktadır” diye ekledi. 

 

Ağır disiplin cezaları

Elazığ Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde bulunan cezaevleri ile ilgili baroya yoğun başvurular yapıldığını belirten Çakmak, sorunların çözümü için cezaevini defalarca ziyaret etmelerine rağmen hala aynı hak ihlallerinin yaşandığının altını çizdi. Kimlik taşıma zorunluluğunu tutsakların kabul etmemesi nedeniyle ağır disiplin cezalarına çarptırıldığını vurgulayan Çakmak, cezaevi savcısıyla görüşmek için havluda bekleyen kadın tutsakların darp ve şiddet gördüğünü, bu saldırının cinsel işkenceye varma noktasına kadar geldiğinin kendilerine bildirildiğini söyledi.

 

İşkence vahşet boyutunda 

Çakmak, hazırladıkları raporun devamını şu şekilde paylaştı: ”Basında da yer aldığı üzere, hükümlü İlke Başak Baydar’ın da bu müdahale sırasında ağır darbeler aldığı ve kan kustuğu haber konusu edilmiştir. Aynı şekilde koğuş içlerine yangın söndürme hortumlarıyla tazyikli suyla müdahale edilmiş, bunun neticesinde Hasret Süzgün astım krizi geçirdiği, Rojda Göçmen  ise eli mazgalın önündeyken gardiyanlarca, parmaklarının mazgalın arasında sıkıştırıldığı bilgisi alınmıştır. Bütün bu yaşananlara yönelik Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayet başvurusunun aynı gün takipsizlikle sonuçlandığı bilgisi alınmıştır.” 

 

Çocuklar darp ediliyor

Sayım esnasında kalkmayan çocukların kameranın olmadığı baş memurun odasına götürülerek darp edildiğini, hakaretlere maruz bırakıldığını aktaran Çakmak, yaptıkları görüşmeler sırasında çocukların tedirgin ve kaygılı olduklarını gözlemlediklerini ifade etti. Çakmak, ”Görüşme odasının etrafındaki gardiyanların çocuklarla sık sık göz teması kurmaya çalıştığı, bu durumun da çocuklar üzerindeki psikolojik baskı unsuru oluşturma amacı güttüğü değerlendirilmiştir” diye kaydetti.

 

Trans bireye cinsel saldırı

Öykü Çakmak, Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan trans birey M. P (Miray)’ın infaz koruma memurlarınca tecavüze uğradığını söyledi. Şikayet üzerine Miray hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.  n AMED