Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Paris'te on binler buluştu: Erdoğan yargılansın!

 

Paris'te on binler buluştu: Erdoğan yargılansın!

 

Paris’te 9 Ocak 2013 yılında katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez cinayetinin sorumluların yargılanması için Paris’te 25 bin kişi buluştu.

 

ANF / PARİS

Cumartesi, 6 Oca 2018, 15:47

PKK'nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Örgütü Üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahî) komplo sonucu katledilmesinin 5’inci yılında Kürtlerin katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması amacıyla yıllardır verdiği mücadele sürüyor.

 

9 Ocak 2013 tarihinden bu yana Kürtler, başta Paris olmak üzere her Çarşamba günü yürüttüğü adalet eylemlerini ısrarla sürdürürken, her yıl 9 Ocak'ta ise on binlerin katılımıyla Paris’te seslerini duyurmaya çalıştılar. Kürtlerin bu ısrarlarına rağmen Fransız yargısının sürekli mahkemeyi geciktirmesinin ardından katil zanlısı Ömer Güney’in 17 Aralık 2016 tarihinde bulunduğu cezaevinde ölmesiyle dava hukuken düştü. Ancak geçen yılın Nisan ayında aile avukatlarının katliamın arka planındaki güçlerin açığa çıkartılması talebiyle yaptığı başvuru sonucunda yeni bir soruşturma başlattı. Bu soruşturma çerçevesinde dava savcısının elinde bulunan belge ve kanıtlar, gerekse medyada çıkan ses kayıtları Türk İstihbarat Servisi’ni (MİT) işaret etmesine rağmen Fransa mahkemesinin herhangi bir adım atmaması Kürtlerin öfkesini büyütüyor.

KİTLESEL KATILIM

Bu yıl da başta Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, Avusturya, İngiltere olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinden otobüs ve trenlerle Kürtler ve dostları Paris’e akın ederek, katliamın emrini verenlerden hesap sorulması talebini yineliyor. Sabahın erken saatlerinde Gare Du Nord’da buluşan on binlerce kişi Repubque Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) tarafından organize edilen eylemin ana sloganı ise “5 ans: de silence! de déni de justice! d'impunité!” Yani, “5. yıl: Sessizlik, adaletin inkarı ve cezasızlık!” sloganıyla yapıldı.

Yürüyüşe, Cansız, Doğan ve Şaylemez aileleri, KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, KCK Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Fransız Sol Partisi Genel Başkanı Jean Luc Melenchon, Fransız Komünist Partisi Genel Başkanı Pierre Laurent de katıldı. Ayrıca eylem çağrıcısı olan 34 Fransız sivil toplum örgütü, siyasi parti, sendika, sol gruplar, kadın hareketleri, feminist gruplar ile Türkiyeli devrimci hareketlerinden Partizan, MLKP, Kızıl Bayrak, AHDK, ODAK, LGBT, yöre dernekleri olmak üzere çok sayıda kuruluş temsilcisi yürüyüşteydi. 3 kilometrenin ardından mitingin olduğu Repubque Meydanı'na gelindi.

TJK-E: MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR

Mitingin açılış konuşmasını yapan TJK-E adına Aliye Varto, katliamı unutmadıklarını hatırlatarak, adalet arayışları sürdüreceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Onlar 3 nesli temsil eden Kürt kadınlarıydı. Aslında bu katliam Önderliğimiz ile başlayan komplonun devamıydı. Ardından Cizre olmak üzere Kuzey Kürdistan’da başlatılan savaş ile halkımızı katletmek istediler. Ancak Kürt kadını ve halkı hiçbir zaman bu katliam ve baskılara boyun eğmediler ve tam tersi olarak mücadeleye devam ettiler.”

Ömer Güney’in ölümüne de değinen Varto, "Fransız yargısı adeta bu şahsın ölümünü bekleyerek, mahkemeyi sürekli erteledi. Fransa yargısı da en az bu cinayeti işleyenler kadar sorumludur” dedi. Varto, Kürt kadın hareketi olarak, adaletin yerini bulması için her tarafta mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

AİLELER: KATLİAM EMRİNİ VEREN ZAT BURADAYDI!

Ardından aileler adına Sakince Cansız’ın ağabeyi Metin Cansız ve Leyla Şaylemez’in babası Cumalı Şaylemez birer konuşma yaptı. Cansız, "Değil 5 yıl, 15 yıl da olsa adalet arayışımız sürecektir. Biz hiçbir zaman katili aramadık, katillerin arkasındaki güçleri arıyoruz. Dün katliam emrini veren zat Paris’teydi. Biz bu ilişkiyi kınıyoruz" dedi.

Cumali söylemez ise Fransa’yı göreve çağırarak, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

YEŞİLLER: FRANSA YARGISINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Yeşiller Partisi adına belediye başkanları ve meclis üyeleri ile Komünist Partisi senatör ve milletvekilleri delegasyonu sahnede yerini aldı. Delegasyon adına Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent, bir konuşma yaptı. Laurent, Fransa yargısını göreve çağırarak, şunları söyledi: "Biz Sakine, Leyla ve Fidan'ın katliamını unutmadık. Onun için buradayız. Adalet sağlanana kadar bu davanın takipçisi olacağız. Hakikat açık, katliamın arkasındaki güçler net ve açık. Yapılması gereken yargının işlemesidir. Bunun için Fransa adaletine sesleniyoruz; görevinizi yerine getirin.”

'FRANSA TÜRKİYE İLE DEĞİL KÜRTLERLE HAREKET ETMELİ'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Erdoğan’ın görüşmesine değinen Laurent, “Ekonomi ve siyasi çıkarlar için yeniden Kürtlerin pazarlık konusu olmasını kabul etmiyoruz. Kurban etmelerine karşı çıkıyoruz. Demokrasi ve özgürlük konusunda Macron ve Erdoğan’ın söylemleri bizi kaygılandırıyor. Bu Fransa değerlerini ihlal anlamına geliyor. Özellikle Kürtlerin Ortadoğu’da yürüttükleri cesaretli mücadele ortadayken böylesi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Fransa bugün orada Kürtlerle birlikte hareket etmeli ancak Türkiye ile birlikte hareket etmesi büyük bir ayıptır” diye konuştu.

‘9 OCAK ULUSLARARASI BİR GÜN OLARAK KABUL EDİLSİN’

Fransa Kürdistan ile Dayanışma Komitesi adına konuşan Joel Dutto ise 9 Ocak Katliamı'nın arkasında Türk devletinin olduğunu belirterek, "Katliamın arkasında Türkiye’nin olması net olmasına rağmen Fransa yargısının tavrını eleştiriyoruz. Bizce adalet ancak mücadele ile gerçekleşir. Bunun için mücadelenin yaygınlaşmışı gerekiyor” dedi. Paris’in cinayetler tarihine de değinen Dutto, "Şimdiye kadar yapılan bütün cinayetler açığa çıkmadı. Bu sefer Fransa yargısı bunu açığa çıkararak, kara lekeyi kaldırmalıdır” çağrısında bulundu.

Tüm Fransız Kadın Hareketleri adına Dünya Kadın Yürüyüşü'nden Nily Martin de şöyle dedi: "Biz feminist kadınlar olarak 3 kız kardeşlerimizi anıyor, onların mücadelesini sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.” 9 Ocak’ın uluslararası alanda 'dünya kadın militanlara soykırıma karşı' bir gün olarak kabul edilmesi önerisinde bulunan Martin, bunun için mücadele edeceklerini söyledi.

‘PKK TERÖRİST DEĞİL; ERDOĞAN YARGILANMALI'

Sol Parti Milletvekili Jean Christophe Sellin de yaptığı konuşmada Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenerek, “KCK’nin elinde bulunan MİT yöneticilerinin verdiği bilgilere göre, bu cinayetin emrini Erdoğan vermiştir. Bu ifadeler ışığında Fransa Erdoğan’ı yargılamalıdır” dedi. Sellin, Erdoğan ve Macron’a seslenerek, şunları söyledi: "Erdoğan ve Macron bunu iyi bilin; PKK terörist değil. Avrupa, PKK’yi terör örgütleri listesinde çıkarmalı ve Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Yoldaş Apo Kürtlerin Mandela’sıdır ve en kısa zamanda barış görüşmesi başlatılmalıdır.”

‘ONLARIN ANISINA ANIT DİKECEĞİZ’

Sol Parti Milletvekili Eric Coqurel de şunları söyledi: "Kürt kadınları sadece Kürtlerin özgürlük mücadelesi vermiyordu. Onlar özgürlük mücadelesi veriyorlardı. Onların mücadelesine sahip çıkmak gerekiyor. Bu kadınların yaşatılması için 9 Ocak’ta bir anıt dikilecek. Bu anıt onları unutmayacağımızın sembolüdür.”

TAMİL KAPLANLARI'NDAN MESAJ

Tamil Kaplanları adına da mitinge gönderilen mesajda, Paris cinayetlerinin aydınlatılması gerektiği belirtilerek, "Daha önce de Tamil siyasetçiler benzer bir katliamla öldürüldü. Başta bu katliam olmak üzere Kürt kadın cinayetleri aydınlatılmalıdır” çağrısında bulunuldu.

ERZİNCAN: KATLİAM TÜRKİYE-AVRUPA ORTAKLIĞIYLA YAPTI

KJK adına Besê Erzincan ise sinevizyon aracılığıyla mitinge bir mesaj gönderdi. Erzincan mesajında, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez şahsında Kürt halkına karşı katliam yapılmak istendiğini belirterek, “Bu katliamı Türk devleti, Avrupa devletlerin ortaklığıyla yaptı. Bu açık ve net olarak ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bilgilerle bu katliamın sorumlusu Erdoğan’dır. Bizzat talimatı kendisi vermiştir. Kürt kadınları olarak, bunun sorumlularının yargılanması için mücadelemiz sürüyor. Halkımızın bu 5 yıldır sürdürdüğü mücadeleyi selamlıyoruz” dedi.

Cansız’ın kişiliği ve mücadelesine de değinen Erzincan, şöyle devam etti: "Sakine Cansız, Kürt kadın hareketinin öncüsüdür. Onun yaşamı, mücadelesi ve direnişi bizim için semboldür. Bugün mücadelemiz onun öncülüğünde yürütülüyor. Kadın mücadelesi sonuna kadar onun takipçisi olacaktır. Çünkü eğer bu mücadele ve örgütlememiz varsa onun mirasıdır. Çünkü o yaşamını Kürt halkının özgürlüğüne adadı. Biz başta Sakine Cansız olmak üzere bütün kadın şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Halkımız da sorumluların yargılanması için mücadelesini daha büyütmelidir.”

KARTAL: KATİLLER BELLİDİR

KONGRA-GEL Eş Başkanı Remi Kartal ise Fransa yargısını eleştirerek, şunları söyledi: "KCK’nin elinde bulunan MİT yöneticilerinin ifadeleri çok açık ve nettir. Bu kişiler her şeyi itiraf ediyor. Bunun sorumlusu MİT’tir. Ancak bütün buna rağmen sorumluların ortada olmasına rağmen Fransa mahkemesi sessizliğini koruyor. Biz ve halkımız katillerin kim olduğunu biliyor. Fransa yargısı bunun gereğini yapmalıdır. Halkımız bunun mücadelesini veriyor ve daha da büyütecektir.”

AKP ve Erdoğan’ın hesap vereceğini vurgulayan Kartal, "Erdoğan yargılanan kadar mücadelemiz sürecektir. Onun için halkımız AKP ve faşizmine karşı mücadeleyi büyütmelidir. Önder Apo’nun özgürlüğü yakındır, halkımız bunu böyle bilmelidir" diye konuştu.

KCDK-E VE HDK-A: ADALET YERİNİ BULANA KADAR...

KCDK-E Eş Başkanı Fatoş Göksungur de yaptığı konuşmada Avrupalı Kürtlerin adaletin yerini bulana kadar mücadele edeceğini söyledi. HDK-A Eş Sözcüsü Esra Demir de adalet mücadelesi çağrısında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından miting Kürt sanatçıların söylediği stranlarla son buldu.