Cumartesi, Nisan 20, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Kamer Özkan'ı saygı ile anıyoruz!

 

Kamer Özkan'ı saygı ile anıyoruz!

 

Dersimli devrimci gerilla komutanı, yoldaşımız Kamer Özkan, bundan 25 yıl önce, 30. 09.1993 tarihinde, PKK’nın bir saldırısı sonucu Dersim’in Gömemiş köyünde katledildi.

 

Dersimzaza.com
30 Eylül 2018


Kamer, çift taraflı çalışan bir akrabasının yardımı ile PKK’liler tarafından pusuya düşürülerek yakalandı. Silahına davranmaya fırsat bulamadı. Esir alınıp, sorgusuz sualsiz katledildi.

1952 yıllında Dersim şehir merkezine bağlı Gewrekê köyünde dünyaya gelen Kamer Özkan, genç yaştan itibaren çeşitle düzeylerde devrimci mücadelenin içinde fiilen yer aldı. İbrahim Kaypakkaya’nın Dersim’deki örgütlenme çalışmalarına katıldı. Daha sonra PKK’yi oluşturan ilk grupla tanıştı ve bir süre onlarla yürüdü. Kısa süre sonra bu grupla yolunu ayırdı. Kuruluşu ile birlikte Têkoşin hareketine katıldı. Zaman zaman bagımsız kalsa da, ölünceye kadar Têkoşin gelenegi içinde yer aldı. Katledildiği dönemlerde de, Têkoşina Sosyalist grubu ile birlikte çalışıyordu ve bu grubun Dersim’de diger bir Kürt örgütü ile birlikte gerilla hareketi oluşturma çalşıması vardı. Zaten katledilmesinin en önemli nedeni de bu çalışmalardır.

Kamer, 70’li yıllardan katledildigi zamana kadar aranır durumdaydı. Kısa süreli şehir yaşamı dışında hemen hemen tüm yaşamı Dersim daglarında geçmişti. Dersim dağları onun evi gibiydi. Kendisini o dağlarda ve halkın arasında daha güvende hisediyordu. Daglarda sadece barınmamış, aynı zamanda sömürgeciliğe karsı girişilen önemli eylemlere de imza atmıştır.

Kamer’in siyasal olarak darlığa düştügü zamanlar olmustur. Bunda 12 Eylül darbesi ile birlikte uzun bir süre adeta yalıtılmış bir biçimde daglarda kalmasının rolü de vardır elbette. Ama, Kamer her zaman başegmez, sammimi ve onurlu bir devrimci-yurtsever olarak kalmıştır.


Kamer Özkan sahsında yitirdiğimiz diğer yoldaşlarımızı ve özgürlük-eşitlik mücadelesinde yitirdiğimiz tüm devrimcileri, bir kez daha saygı ile anıyoruz.