Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Farklı ülkelerde eylemler: Irkçılık öldürür, burada, orada ve tüm dünyada

 

Farklı ülkelerde eylemler: Irkçılık öldürür, burada, orada ve tüm dünyada

 

ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından pek çok ülkede ırkçılığa ve polis şiddetine karşı eylemler yapılıyor.

 
 Evrensel / 3 Haziran 2020
 

Siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından ABD’nin onlarca kentinde yükselen ırkçı devlet şiddetine karşı seslere dünyanın birçok ülkesinde yükselen dayanışma sesleri de katılıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Almanya, İngiltere, Danimarka ve Yeni Zelanda’daki dayanışma eylemleri ve dün Paris’teki polis şiddetine karşı devasa yürüyüşün yanı sıra birçok ülke ve kentte de gösteriler düzenlendi. Gösterilerin ortak sloganları ise “Nefes alamıyorum”, “Adalet yoksa barış da yok” ve “Siyahları yaşamı değerlidir” oldu.

SESSİZ KALMAK ŞİDDETTİR

MEKSİKA

Meksika’nın başkenti Meksiko’da bulunan ABD büyükelçiliği önündeki tel örgülere George Floyd’un portreleri ve çiçekler asıldı, mumlar yakıldı ve “Irkçılık öldürür: burada, orada ve tüm dünyada” yazılı notlar bırakıldı.

İRLANDA

İrlanda’nın başkenti Dublin sokaklarında pazartesi günü yaklaşık 5 bin kişi “Nefes alamıyorum” sloganlarıyla yürüdü. Yürüyüşçülerden Anna Herevin CNN’e, “İrlanda halkı neler olduğunu görüyor ve biz de aynı şekilde öfkeliyiz. Protesto ABD’deki arkadaşlarımız için bir dayanışma gösterisi ancak aynı zamanda küresel bir tehdit olan endemik ırkçılığa karşı birleşik bir duruş” dedi. ABD büyükelçiliği kapısının önüne “Sessiz kalmak şiddettir” benzeri notlar bırakıldı.

KANADA

Kanada’nın çeşitli kentlerinde de hafta sonu polis şiddetine karşı protesto gösterileri vardı. Cumartesi Toronto’da “Siyah yaşamları değerlidir” sloganları yükselirken, pazar günü Vancouver’da buluşan binler ABD halkıyla dayanışma için yürüdü.

POLONYA

Krakow kentinde Pazar akşamı ABD konsolosluğu önünde toplanan Polonyalılar konsolosluğun önünde mumlar yakarak polisin boynuna 8 dakika boyunca basarak öldürdüğü George Floyd’u andılar.

POLİS CİNAYETLERİ KAZA DEĞİLDİR

AVUSTRALYA

Avustralya Sydney’de pazartesi günü düzenlenen eylemde hem ABD’deki protestolara destek verildi hem de Avustralya’nın yerli halklarına ve azınlıklarına yönelik ırkçılık ve ayrımcılık lanetlendi. Avustralya’da bu hafta en az üç gösteri daha planlandığı belirtiliyor.

İRAN

İran’ın Mashhad kentinde birçok kişi  mumlar yakarak ve George Floyd’un posterlerini taşıyarak ABD halkıyla dayanıştılar.

YUNANİSTAN

Yunanistan’da Komünist Parti (KKE) üyeleri Atina’da ABD büyükelçiği önünde ellerinde tuttukları harflerle İngilizce olarak “Nefes alamıyorum” yazdılar. Ülkede bu akşam yine Atina’daki Sintagma Meydanı’nda kitlesel bir eylem gerçekleşti.

İNGİLTERE

Hafta sonu İngiltere’de de başlayan eylemler kitleselleşerek devam ediyor. Bugün Hyde Park’ta toplanan on binlerce kişi ırkçılığı protesto ederek “Birleşik Krallık da ırkçılık da masum değil” dedi.

HOLLANDA

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da pazartesi günü Dam meydanını dolduran binlerce kişi de “Polis cinayetleri kaza değildir” ve “Irkçılık bir pandemidir” sloganları atıldı. Salı günü ise protestoların merkezi bu kez Lahey kentindeki Malieveld alanı oldu.

SİYAHLARI ÖLDÜRMEYİ BIRAKIN

İTALYA

İtalya’nın Milan kentinde de ABD konsolosluğu önünde bir grup, “Siyahları öldürmeyi bırakın” benzeri sloganlar yazılı dövizlerle “flash mob” gösterisi düzenledi.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika’nın Cape Town kentinde, parlamentonun önünde George Floyd için dövizler asıldı, çiçekler ve notlar bırakıldı.

JAPONYA

Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılan yürüyüşte de “Polis vahşetini durdurun” benzeri İngilizce ve Japonca sloganlarla yapılan yürüyüşle ırkçılık lanetlendi.

---------------

Haberin tamamı: https://www.evrensel.net/haber/406333/farkli-ulkelerde-eylemler-irkcilik-oldurur-burada-orada-ve-tum-dunyada?utm_source=anasayfa&utm_medium=manset&utm_campaign=haber&slide_order=01