Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

ÖHD: Avukatlar işkenceyi belgelemekle mükellef

img

 

ÖHD: Avukatlar işkenceyi belgelemekle mükellef


MA / 29 Haziran 2020

 

DİYARBAKIR - ÖHD, müvekkilleri Rojbin Çetin’e uygulanan işkenceyi belgeleyen avukat Gülistan Ataş’ın ifadeye çağrılmasına tepki göstererek, “Avukatlar müvekkillerinin maruz kaldığı işkenceyi belgelemekle mükelleftir” açıklaması yaptı. 
 
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle 26 Haziran’da Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Rojbin Çetin, köpekli saldırı ve işkenceye maruz kaldı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Çetin’e uygulanan işkenceye dair hazırladığı raporu dernek binasında açıkladı. Açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Rosa Kadın Derneği, MED TUHAD-FED, TJA, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri ile birçok avukat katıldı. 
 
‘SIRTINDAKİ BOT İZLERİ HALA DURUYOR’
 
ÖHD yöneticilerinden Seda Zengin, Çetin’in evine yapılan baskının 3 saatten fazla sürdüğünü belirterek, “Polis özel harekata ait 2 köpek, Çetin’in üzerine saldırtılarak işkenceye başlanmıştır. Çetin, köpek saldırısı sonucu bacaklarından ve vücudun birçok yerinde ağır yaralar almıştır. Yine polisler mağdurun sırtına ayaklarıyla basmış ve ezmeye çalışmışlardır. Kendisinin sırt bölgesinde bot izleri hala daha mevcuttur. Ayrıca basına yansıyan fotoğraflarda da görüldüğü üzere yüzüne aldığı darbe ile gözü ezilmiş ve dudağı patlamıştır. Sevil Çetin ikametinde üç buçuk saat tutulmuş ve bu süre zarfında ters kelepçe ile yüzüstü bırakılmıştır. Sevil Çetin kolluğa kanser hastası olduğunu söylemesine rağmen kolluk şiddeti devam etmiştir” dedi. 
 
SAVCILIK İŞKENCE KARŞISINDA SESİZ 
 
Baskın sırasında kolluk görevlilerinin cinsel tacizine uğrayan Çetin’in yarı çıplak fotoğraflarının çekildiğine dikkat çeken Zengin, işkence izlerinin tespiti için savcılığa yapılan başvurunun halen sonuçlanmadığı bilgisini paylaştı.
 
İŞKENCEDE CEZASIZLIK POLİTİKASI
 
İşkencenin belgelenmesi ve faillerinin ortaya çıkarılması konusunda sorumluluğun yargı makamlarında olduğunun altını çizen Zengin, avukatlar olarak müvekkillerinin maruz bırakıldıkları işkenceyi belgelemekle mükellef olduklarını vurguladı. Zengin, müvekkilleri Çetin’e uygulanan işkenceyi belgelemek isteyen avukat Gülistan Ataş’ın adliye içerisindeki polislerce engellenmek istendiğine dikkat çekti. İşkenceyi belgelediği için avukat Ataş’ın TEM Şube tarafından ifadesinin alınmak istenmesine tepki gösteren Zengin, işkenceyi yapan kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma yürütülmediği, yaşanan işkence vakalarının sonucunda cezasızlık politikasının ısrarla yürütüldüğünü kaydetti.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
 
İşkencenin belgelenmesi ve faillerin etkin soruşturma neticesinde haklarında derhal yasal işlemin başlatılması gerektiğine vurgu yapan Zengin, Çetin’e uygulanan işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.