Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Şeyh Said Derneği: 1925 direnişindeki tarihi gerçeklik açığa çıkarılmalı

img

 

Şeyh Said Derneği: 1925 direnişindeki tarihi gerçeklik açığa çıkarılmalı

 

MA / 29 Haziran 2020

 

DİYARBAKIR - Şeyh Said Derneği, 1925 direnişindeki tarihi gerçeklerin açığa çıkarılmasını, sorumluluğu olan tüm yerel, bölgesel ve uluslararası güçlerin özür dilemesi, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi. 
 
Şeyh Said Derneği, Şeyh Said'in idam edilmesinin 95'inci yılı dolayısıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve partinin Diyarbakır İl Örgütü, 78'liler Derneği, MEBYA-DER, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Azadi Partisi ve dernek yöneticileri ile Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar katıldı. Açıklama yapan Şeyh Said Derneği Genel Sekreteri Felat Özsoy, Şeyh Said ve arkadaşlarının 29 Haziran 1925 tarihinde Şark İstiklal Mahkemesi kararıyla idam edildiğini hatırlattı.  
 
‘MEZAR YERLERİ GERİ VERİLSİN’
 
1925 direnişindeki tarihi gerçeklerin açığa çıkarılmasını, sorumluluğu olan tüm yerel, bölgesel ve uluslararası güçlerin özür dilemesi, gasp edilmiş tüm hakların iade edilip, maddi ve manevi hakların tazmin edilmesi amacıyla hakikatlerin araştırılacağı tarafsız bir heyetin kurulmasını talep eden Özsoy, “Şehid Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşlarının, Şeyh Said Meydanı’nda bulunan mezar yerlerinin ailelerine ve halkımıza teslim edilmesini talep ediyoruz. Yine günümüze kadar bir mezar taşından mahrum bırakılan Cibranlı Halit Bey, Melle Saidê Kurdî (Nursî), Seyyit Rıza gibi tüm mazlumların mezar yerlerinin tespit edilmesi ve ailelerine verilmesini talep ediyoruz. Onlara vasiyetleri olan bir mezar taşı dikerek; milli, ahlaki ve insani olan vazifemizi yerine getirmek istiyoruz” dedi.
 
‘HALKIM İÇİN FEDA OLDUM PİŞMAN DEĞİLİM’
 
Şeyh Said’in "Şu anda fani hayata veda etmek üzereyim. Halkım ve inancım için feda olduğuma pişman değilim. Yeter ki torunlarım beni mahcup etmesinler” şeklindeki son sözlerini anımsatan Özsoy, “Hak ve adalet ölçüleri temelinde tüm halkımızı kendi arasındaki sorunları aşarak ittifaka ve bu temelde insanlığın diğer kavimleri ve devletleri ile eşit ve adil bir şekilde yaşayabileceğine olan inancımızı ve çağrımızı yineliyoruz. 1925 direniş şehitleri şahsında; hak, adalet, onur ve özgürlük için hayatlarını feda eden tüm şehitleri rahmetle ve minnetle anıyor; hatıralarına bağlılığı umut ettikleri barış içindeki onurlu, adil yaşamı gerçekleştirme kararlılığımızı belirtiyoruz” diye konuştu.  
 
‘ONCA ZULME KARŞIN KÜRTLER BOYUN EĞMEDİ’
 
Ardından konuşan HDP’li İmam Taşçıer de siyasi bir karar ile idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarını anarak, idamın üzerinden 95 yıl geçmesine rağmen halen aynı zihniyet ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Yapılan onca zulme karşın Kürtlerin geri adım atmadığını ifade eden Taşçıer, Kürtler arasındaki birliğin önemine dikkat çekti. 
 
Azadi Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Cemal Sati ve PAK üyesi Tayyip Sana da Kürt birliğinin önemine vurgu yaptı.