Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Diyarbakır ve Ankara'da Newroz coşkusu: HDP halktır

 

Diyarbakır ve Ankara'da Newroz coşkusu: HDP halktır

 
Yeni Yaşam / 21 Mar 2021
 
 

 

Diyarbakır'a ve Ankara'da halk Newroz'u kutlamak için alanları doldurdu. Mitingin yapılacağı yerlere HES kodu sorgulaması ve polis araması giren yurttaşlar halaylarla Newroz'u kutluyor

 

Her yıl büyük coşku ve heyecanla kutlanan Newroz, bu yıl "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla bugün Eskişehir, Ankara ve Diyarbakır'da da kutlandı. HDP'ye kapatılma davası açılması ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve daha sonra gözaltına alınması gölgesinde geçen Newroz’da yurttaşlar bu duruma tepkilerini gösteriyor.  Öte yandan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tecrit altında tutulması ve hapishanelerde başlayan açlık grevlerine tepki de bu yılki Newroz'da pankartlar ve sloganlarla öne çıktı.

Diyarbakır

Diyarbıkar'da Sabahın erken saatlerinde yurttaşlar alana gelmeye başladı.Kutlamanın gerçekleşeceği alanda sarı, kırmızı, yeşil bayraklar,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) flamaları asılırken, sahneye ise bu yılın şiarının üzerinde yazılı olduğu uzun pankartlar asılarak, "Newroz" yazılı ışıklandırmalar yapıldı.  Öte yandan ülkede devam eden pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında alana girişler sırasında HES kodu taraması yapılıyor. K
ürt Dil Platformu ve Kürt Dil Ağı'nın Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında Newroz alanı girişlerine stant kuruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri, bir araya geldikleri Yenihal Kavşağı’ndan kitlesel bir şeklide Newroz alanına doğru yürüyüş düzenledi. Kentin birçok noktasından binlerce kişi Newroz alanına akın etmeye devam ediyor.

Her yıl milyonlara ev sahipliği yapan Newroz Parkı’nda, platforma 8 dilde dev “Newroz pîroz be” yazıldı. Meydana ise “Berxedanan jinên ciwan deng daye qaden azad”, “Em li hemberî qirkirina jinê jiyane, azadiye diparezin”, “Ruhê Newroz e iro li zindana li seranserî jiyanê zindî buye û gihiştiye wateya xwe ya dîrokî” yazılı pankartlar asıldı.

Diyarbakır'da halk alanı hınca hınc doldurdu


Kemal Kurkut anıldı

Diyarbakır’da 2017 Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülen İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Kemal Kurkut, ölümünün 4’üncü yılında vurulduğu yerde anıldı.

Başak Demirtaş alandan verdiği mesajta HDP'ye açılan kapatma davasının morellerini bozmadığını ve ismi ne olursa olsun partinin onlarca yıl yaşayacağını söyledi.

Program Newroz alanını dolduran yüzbinleri selamlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in konuşması ve Newroz ateşinin yanmasıyla başladıç Güzel “Amed bugün Demirci Kawa’nın çekici, Çağdaş Kawa’nın direnişi, Zekiyelerin, Rahşanların yoldaşları oldu. Newroz direnişi getiriyor, direniş yaşamı getiriyor. Mart ayı Kürdistan için direniş ayıdır. Newroz meydanları direniş meydanlarıdır. Halkımız her şeye rağmen meydanlarda, köylerde, yaylalarda, gençlerin ve kadınların öncülüğünde Newroz ateşi harlanıyor. Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” dedi.

Konuşmalarda verilen mesajlar şöyle: https://yeniyasamgazetesi2.com/diyarbakir-newrozunun-mesajlari/

33 gözaltı


Öte yandan alanda bayrak ve flama gözaltıalrı da yaşandı.Kutlama devam ederken, Zümrüt Kent, Yenihal ve Kayapınar yönünde kurulan kontrol noktalarında sabah saatlerinden bu yana 2’si 11’li yaşlarda 33 kişi, sarı, kırmızı, yeşil flamalar taşıdıkları ve Kürdistan bayraklı tişört giydikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. 



Ferman padişahın meydan halkımızın

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise konuşmasında Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için başlatılan imza kampanyasına destek vermeye çağırdı. Çiftyürek, Kürt halkına ve Kürt siyasetine yönelik baskılara değinerek, şunları söyledi: “Ferman padişahın ise meydan halkımızındır.

Daha sonrasında  yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın cezaevinden gönderdiği mesaj okundu. Mızraklı yurttaşları selamlarken 'mücadeleye devam edeceğini' söyledi. Mesajların ardından program konserlerle devam etti.

Sancar: Bu iktidar darbecidir

Konserlerin ardından Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Mithat Sancar sahaneye çıktı ve halkı selamladı. Sancar, Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam ederek tutuklanan siyasetçilerin isimlerini saydı. Sancar, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına ve İstanbul Sözleşmesi'nin fesih edilmesine 'Bu İktidar darbecidir' diyerek tepki gösterdi. 
Sancar, alanda toplanan yüzbinlerce insanı göstererek konuşmasına devam etti. "HDP budur kapatmaya gücünüz mü yeter? İşte buradayız ve bu size dert olsun. Kaybedeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Sancar'ın konuşmasının tamamı için:https://yeniyasamgazetesi2.com/diyarbakir-newrozunun-mesajlari/


Konuşmalardan sonra yüzbinlerce insan sahneye çıkan sanatçıların söylediği sarkılarla halay çekip Newroz'u kutladı. Yurttaşlar kendilerine belirlenen alana sığmayınca barikatları aşarak alandaki boş yerleri de doldurdular

Ankara


Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından “Eşitlik, Adalet, Barış, Özgürlük” şiarıyla daha önce Anadolu Meydan’ında yapılmak istenilen Newroz bir gün kala valilik tarafından “pandemi” gerekçe gösterilerek, Anıt Park’a taşındı. Sabahın erken saatlerinde Park alanı polis barikatları ve otobüsleri ile kapatıldı. Alanda polisler tarafından arama yapılmasının alana girişler başladı.



Rengârenk yöresel kıyafetlerle kutlamaya gelen yurttaşlar, iki arama noktası kurulan alana HES uygulamasından geçirilerek giriş yaptı. Kitlenin akmaya başladığı Newroz alanına “Newroz pîroz be” pankartı, HDP Kadın Meclisi ve HDP bayrakları açıldı. Alana hala girişler devam ederken, alanda bulunanlar ise çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Şamil Parlak, Kawa'dan bu yana Newroz ateşinin yandığını belirterek, "O günden bu yana hiçbir Kawa yenilmedi. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Kawalar bundan sonra da yenilmeyecekler" dedi. Cezaevlerindeki açlık grevine de değinen Parlak, “Haklarını ve onurlarını korumak için bedenlerini açlığa ve ölüme yatırmaktan başka bir yol bırakılmıyor tutsaklara. İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin ölümlerle sonuçlanmadan taleplerin karşılanması ve bir an önce hukuk dışı keyfiyete son verilmesi gerekiyor” diye belirtti.

Eskişehir

Newroz kutlamalarının bir diğer adresi de Fidanlık mevkii oldu.  Kütahya yolu üzerindeki ormanlık alanda yapılan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Newroz ateşi yakıldıktan sonra konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, tüm halkların Newroz’unu kutladı. HDP’nin kapatılmasına yönelik açılan davayı hatırlatan Turan, baskılara Newroz ile cevap verildiğini belirterek, “Toplumu parçalamak ve iktidarlarını hakim kılmak istiyorlar. 20 yıldır yaşadığımız açlığı, yoksulluğu, sefaleti çok iyi biliyoruz. Onların nasıl zengin olduklarını da iyi biliyoruz” dedi.