Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Hilafetin önündeki tek engel Rojava!

 

 

Hilafetin önündeki tek engel Rojava!

 

Irak’ta ilerleyişini sürdüren IŞİD, YPG engeline takıldı. Hilafet haritasını tamamlamak için Kobani Kantonu’na saldıran IŞİD’le YPG arasındaki çatışma sürüyor. YPG/YPJ sözcüsü Derya Kobane, Rojava’nın “IŞİD’in önündeki en güçlü engel olduğunu” söylüyor

 

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - Birgün

Irak’ta ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye ve Irak sınırını ortadan kaldırmak ve Irak sınırına yürümek amacıyla Rojava’ya saldırdı. IŞİD ve YPG arasındaki şiddetli çatışmalar bir haftayı aşkın süredir, Kobani Kantonu’nda yer alan köylerde devam ediyor.
Kobani’nin batısındaki hatta çatışmaların içinde yer alan YPG/YPJ sözcüsü Derya Kobane’yi aradık, bölgedeki son durumu konuştuk.


»Kobani’de son durum nedir?
IŞİD çetelerinin Kobani’ye saldırıları bir haftadır yoğun çatışmalarla devam ediyor. Kürt köyleri tanklarla, zırhlı araçlarla, top atışlarıyla bombardımana tabi tutuluyor. Siviller zarar görmesin diye YPG ve YPJ güçleri halkı hedef olan köylerden çıkarıyor, mevzilenme temelinde halkın savunmasını yapıyor. Çok şiddetli çatışmalar gerçekleşti, halen de devam ediyor.

»Ne kadar güçlü IŞİD?
Aldıkları uluslararası destek, El Kaide bağlantısı biliniyor. Kirli ittifaklar birkaç gün önce basına yansımıştı. Türklerin, Barzani’nin içinde yer aldığı ortak bir cepheden yöneliyorlar. Kobani’de özellikle Irak’tan elde edilen ağır silahlar kullanılıyor. Halkı zorlayan, halkta ciddi kayıplara yol açan bu ağır silahlar direkt köyleri, sivilleri hedefliyor. Herhangi bir ahlaki ve insani norm tanınmıyor. Girdikleri köylerde siyasal süreci ya da IŞİD çetelerinin gerçekliğini bilmeyen sivillerin evlerine sığınıyorlar. Ama IŞİD çeteleri girer girmez kafalarını kesip atıyor. Yaşlı kadınlara ‘Sizin yaşınız geçmiş, yoksa biz icabınıza bakardık’ gibi azarlayıcı, tecavüz kültürü temelinde saldırganlıkları; insanlık dışı, vahşice yönelimler var. Bunlar hem psikolojik hem de sosyal anlamda halkı yıpratıyor. Neredeyse bütün çocuklar, oyuncak silahlarla oynuyor, mermi yapıyor; oyuncakları bile değişti. Toplumsal travmaya yol açan bir şiddet kullanılıyor. Burada savaşan bir halktır, düzenli ordu değil. Tanklar ve zırhlı araçlara karşı kendi silahıyla savaşıyor. Bomba yüklü araçlarla sivilleri YPG merkezlerini hedefleyen saldırılar gerçekleştirdiler. Günde en az dört beş bomba yüklü motorları köylerin içine sızarak patlatmak istiyorlar.
ÖNEMLİ BİR DÖRTGEN
»Salih Müslim, bölgeye Türkiye’den girişler olduğunu söyledi. Siz de az önce Türkiye desteğinden bahsettiniz. Neler gözlemliyorsunuz?
Dört gün önce IŞİD çeteleri Ziyaret köyüne girdi. Bu köyün yarısı Türkiye’de Kırkamış bölgesi.
Şu nokta dikkat çekici, halk, orada çetelerin direkt askerlerle görüştüğünü, geliş-gidişlerin olduğunu, gözleriyle gördüğünü söylüyor. ‘Bizim için iyi oldu’ dediklerini, IŞİD çeteleriyle oturduklarını söylüyorlar. Yine çatışmalar sürerken, Türkiye’den atış yapıldığını söylüyor askerler. Bir de yaralılar Türkiye’nin hastanelerinde tedavi görüyor, oradan geliş gidişler var. Direkt Fransa’dan, Almanya’dan, farklı ülkelerden pasaportla cihad için giriş yapıldığı biliniyor. Bunu Türkiye’deki halk bile telefon açıp söylüyor, buradakilerle akrabalar çünkü.


»Kobani’nin IŞİD için önemi ne?
Rakka’ya ulaşması açısından önemli. Ana yolların geçtiği hattır. IŞİD’in ilan ettiği hilafette bu mıntıka Rakka’ya bağlı olacak. Bir de yaklaşım şu, Barzani’nin sessizliği karşısında Kürtlerin kendi kurmuş oldukları kantonlar, hiçbir devlete çıkarları temelinde boyun eğmemeleri, Rojava’da özgür bir halk devrimi olması, hegamonik güçler açısından hedef oluyor.

Şu ana kadar yürüttükleri savaşta özgür Ortadoğu ruhu kırıldı, dışarıdan alınan desteğe rağmen  IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında direnemedi. Arap ülkelerinde irade göremedi, irade şu anda sadece Kürt bölgelerindedir. Şimdi o iradeyi kırmaya çalışıyor IŞİD.

»Rojava düşerse ne olacak?
Ortadoğu’nun jeopolitik durumuna bakıldığında, Kürtler önemli bir coğrafi sınıra, önemli zengin kaynaklara sahip. Bu zengin kaynakların elde edilmesi, onlar açısından önemli. Politik sınırların belirlenmesinde tabii Rojava önemli bir dörtgen rolü oynuyor.

BARZANİ PEŞMERGELERİ SAVAŞMADI

»Irak Kürdistanı’nın tavrını nasıl yorumluyorsunuz?
Barzani, Rojava devriminin başından bu güne kadar adeta Amerika’nın geçmiş piyon rolünü aşmayan bir tavır sergiledi.  Rojava devrimi kendisine alternatif bir Kürt kimliğinin  gelişmesiydi. Oysa hegemonik güçlerin Barzani’ye vadettikleri bir devlet projesi var. Rojava Barzani açısından buna tehdit oluşturuyor. Çünkü Kürt halkından özgür bir irade açığa çıkıyor, bu güç kendisini toplumsal, örgütsel, siyasal anlamda güçlendiriyor. Kendi savunmasını yapabilecek bir halk ordusunun açığa çıkması, Barzani açısından artık bu hayalin gerçekleşmeyeceğinin göstergesi. Barzani ‘Ben de bu pastadan küçük parça alayım da büyük parça giderse gitsin’ siyaseti yapıyor.

»Rojava’da Barzani’ye bağlı partilerin mensupları nasıl tavır alıyor olan biten karşısında?
Her gün olnlarca şehit gelirken, hergün 10 çocuğun babası şehit verilirken, halen bunu kendi sorunları olarak görmüyorlar. ‘IŞİD çeteleri gelsin’ diyorlar. Onu tercih eden, boyun eğen, teslimiyetçi zihniyetle dışarıdan gelen paralarla kendilerini yaşatmak istiyorlar... Vicdani değerlerin altüst olması sonucu toplumsal gerçeklikten kopuş bu...

»Rojava’dan sonra Irak Kürdistanı da tehlike altında değil mi?
Doğru aslında o var. Mesele sadece Rojava değil. Ama kendileri de diyor: ‘Bizim karşımızda duran tek irade Rojava devrimidir.’ Barzani’nin ittifkaları siyasetin parçası. Musul’da bile savaş veren bir peşmerge yoktu aslında, Talabani’nin peşmergeleridir onlar...
Siyasal bir bakış açısının olmaması, Barzani’nin siyasal ufuktan yoksunluğu, kendi önündeki tehlikeyi görmeyecek kadar körü körüne bir kirli ittifakın içine girmesine neden oluyor.

Kaynak: http://birgun.net/news/view/hilafeti-onundeki-tek-engel-rojava/1514