Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Sûr’da çocuklara işkence görüntüleri ortaya çıktı

 

Sûr’da çocuklara işkence görüntüleri ortaya çıktı

Sûr’da ‘sokağa çıkma yasakları’ sırasında tahliye edilen aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin maruz kaldığı işkence ve kötü muamele ortaya çıktı. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, askerlerin sivilleri taciz ettiği, hakaret ve ırkçı söylemlerde bulunduğu görülüyor

 

DİHABER / 14 Ocak 2017

 

Amed’in Sûr ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sırasında, 104 gün sonra tahliye edilen sivillerin maruz kaldıkları işkence görüntüleri ortaya çıktı. Çocuk ve kadınların da bulunduğu 8 kişinin tahliye edilmesi sırasında askerler tarafından çekildiği anlaşılan görüntüler, “CcC doğan” isimli Youtube kullanıcısı tarafından servis edildi. Zırhlı araçtan verilen komutlarla 8 kişinin soyularak taciz edildiği, olayı görüntüleyen askerlerin yerleştiği evden tahliye olan kişilere yönelik ırkçı söylemleri, hakaret ve küfürleri görüntülere yansıyor. Söz konusu görüntülerde, zırhlı araçta bulunan askerin yaptığı anonslar ile tahliye olan kişilerin, ellerini havaya kaldırmaları, karın ve sırt bölgesini göstermeleri isteniyor.

Görüntülere büyük tepki

Aynı gece çekildiği tahmin edilen bir başka görüntüde de, yaşanan çatışmalar sırasında yaşamını yitiren bir kişiye ait cenazenin yurttaşlar tarafından çıkarıldığı ana ait görüntüler de servis edildi. Battaniyeye sarılı cenazenin askerler tarafından üzeri açılması isteniyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere büyük tepki gösterildi.

Çocuklar SHÇEK’ye verilmişti

3 Mart 2016 tarihinde Sûr’da yasağın uygulandığı mahallelerden çıkarılan 19 çocuktan Kadir Şahin (11), Talit Abiş (7), Gülistan Arslan (10), Rojda Arslan (7), Muaz Arslan (6), Özgür Arslan (4) ve Şevin Tosun (9) hakim onayı olmadan Çocuk Şube’den Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na verilmişti. Ailelerin tepkisi ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) girişimleri sonucu çoçuklar daha sonra ailelerine verildi. Sûr’dan çıkarılan 2 yaşındaki Beritan Tosun da annesi Remziye Tosun’la birlikte tutuklanarak cezaevine girdi. Eşi de cezaevinde bulunan Remziye Tosun’un diğer altı çocuğu savcılık kararıyla devlet yurduna verilmişti.

AMED