Salı, Mart 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Kobanê özgürlüğünü kutladı

 

 

Kobanê özgürlüğünü kutladı

 

DİHABER / 18:10 27 Ocak 2017

 

KOBANÊ - Kobanê'nin DAİŞ'ten kurtarılması ikinci yılını geride bıraktı. Gün dolaysıyla kent meydanında bir araya gelen binlerce Kobanêli özgürlüğü kutladı. 

Kobanê Kantonu'nun özgürleştirilmesinin 2’nci yıl dönümü, Özgürlük Meydanı’nda yapılan etkinlikle kutlandı. Kutlamanın yapılacağı yere akın eden Kobanêliler, kutlamaya giydikleri renkli elbiselerle katıldı. Meydana PKK Lideri Abdullah Öcalan fotoğrafları ile Kobanê savaşında yaşamını yitiren YPG/YPJ’lilerin fotoğraflarının yanında “Kobanê sizden daha büyük”, “Özerk yönetim sistemi, ortak yaşam projesidir” yazılı pankartlar asıldı. 

Binlerce kişinin katıldığı etkinliğe, Kobanê savaşında yer alan YPG ve YPJ savaşçıları, PYD eşbaşkanları Asya Abdullah ve Salih Müslim, Kuzey Suriye Demokratik Federalizmi Örgütlenme Komitesi üyesi Ferhat Derik, YPJ Sözcüsü Nesrîn Abdullah, Özerk Yönetim Eşbaşkanı Heyfo Erebo ve yardımcıları, Kobanê Kantonu Özerk Yönetimi, Cizire Kantonu Özerk Yönetimi, Efrîn Kantonu Özerk Yönetimi, Minbic Sivil Meclis Yönetimi, Girê Spî, Silûk ve Şengal Bölge Yönetimleri ve Minbic Askeri Meclis Komutanlığı’ndan bir heyet katıldı. 

'KOBANÊ ORTADOĞU TARİHİNİ DEĞİŞTİRDİ'

“Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı etkinlik, “Ey Reqip” marşı ile başladı. Kobanê Kantonu YPJ Komutanı Fîdan Kobanê, direnişin Ortadoğu tarihinde bir değişikliğe götürdüğüne işaret etti. Fidan Kobanê, “Kobanê zaferi buna izin vermedi. Kobanê küçük bir yer olabilir fakat taşıdığı fikirler Ortadoğu’ya ışık tutuyor. Kobanê halkı başta olmak üzere tüm dünya Türkiye’nin ve DAİŞ’in saldırıları imha ve yok etmeye yönelikti. Fakat sahip olduğumuz düşünce itibarı ile Kürdistan’ın dört parçasında seferberlik ruhu ile Kobanê savunulmuş ve bu gün özgür bir şekilde ayakta kalabilmesini sağlamıştır” dedi

'ONLARI ASLA UNUTMAYACAĞIZ'

Kobanê’de büyük bir tarihi yazıldığını belirten Kobanê, özellikle YPJ’nin üstlendiği rolün önemine dikkat çekerek, Kürt kadının özgürlük anlayışı ile halka yön verdiğini aktardı. Kobanê, “Artık kimse Kürt kadınlarını kendisine cariye olarak götüremeyecek, yüzlerce bedel ödendi. Bugün fizikken aramızda olmayabilir fakat ruhları, anlayışları ve kahramanlıkları bizimledir. Onları hiçbir zaman unutmayacağız. Her zaman çizgilerinin takipçisi olacağız. Tıpkı halkını ve topraklarını korumak için kendini feda eden Arin Mirkan’lar gibi takipçisi olacağız” diye konuştu. 

DÜNYA HALKLARINA KUTLU OLSUN

YPG Genel Komutanlığı üyesi Mehmûd Berxwedan ise direnişin halen kentin sokaklarında yaşandığını vurguladı. Ev ev, sokak sokak ve cadde cadde bu durumun görüldüğüne değinen Berxwedan, Kuzey halkının da savaş döneminde geliştirdiği direnişe işaret etti. Savaşçılarla birlikte sınır hattında nöbet tutulduğunu hatırlatan Berxwedan, bunun seferberlik ruhundan geldiğini belirterek, direnişin Kürdistan’da ortaklaştığını ifade etti. Halkın ve savaşçıların hiçbir zaman Kobanê’nin düşmeyeceğine inandığını altını çizen Berxwedan, “Bu inanç şimdi kentin inşasında rol oynuyor. Kobanê halkı topraklarını bağlıdır. Kobanê’nin zaferi bu gün burada toplananlara kutlu olsun. Aynı zamanda Kobanê direnişine destek veren başta Kuzey halkı olmak üzere dört parça halkımıza ve dünya halklarına kutlu olsun” dedi. 

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ise demokratik özerkliğin ilanını kutladı. Askeri gelişmelerin getirdiği kazanımların siyasi alanı da etkilediği belirtilerek, Kuzey Suriye Demokratik Federal projesinin bu temeller üzerinde geliştiğinin altı çizildi. 

Kutlama, müzik gruplarının sahne alması ve halkın halaylarıyla devam etti.