Salı, Mart 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Serbest kalan HDP’li Kaya: İnanç ve ilkelerime saldırdılar

 

Serbest kalan HDP’li Kaya: İnanç ve ilkelerime saldırdılar

 
Dün gece Afyon’da gözaltına alınıp Diyarbakır’a getirilen HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, serbest bırakılmasının ardından açıklama yaptı

Afyon’da gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilen Hüda Kaya tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasının ardından adliye önünde açıklama yaptı. Gözaltına alınırken, çok yönlü şiddete maruz kaldığını anlatan Kaya, “HDP üzerinde tam da referandum sürecinde muhalif olana, farkı düşünene nasıl bir linç yaşatıldığını biz burada birebir yaşadık, tanık oluyoruz.Türkiye’nin de manzarası budur” diye tepki gösterdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün gece Afyon'da ev baskınıyla kelepçelenerek gözaltına alınan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İzmir Adnan Menderes Havaalanına götürülmüştü. Kaya, hava muhalefeti nedeniyle saatlerce havaalanında bekletilmiş, ardından Diyarbakır Adliyesine getirilmişti. Savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Kaya, burada adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Ziya Pir ve İmam Taşçıer eşliğinde adliyeden çıkan Kaya, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.

 

‘İNANÇ VE İLKELERİME UYGUN GİYİNMEM ENGELLENDİ’

Kaya, kendisinin gözaltına alınmasının 6-8 Ekim Kobanê olaylarına ilişkin soruşturma kapsamında olduğunu bildirdi. Gözaltına alınma sırasında çok yönlü şiddete maruz kaldığını aktaran Kaya, “5 gündür Afyon’da idim. Dün gece kaldığım yerin etrafı sarılarak, müsait olmadığımı belirtmeme rağmen onlarca polis bulunduğum odaya girdi. İnançlarıma, ilkelerime göre giyinmem gerekirken, görevliler buna dahi izin vermeden odama daldı ve şiddet kullandı, kelepçelenerek gözaltına alındım. Saatlerce nerede olduğumu soranlara dahi bilgi verilmedi” dedi.

 

‘BİZ DEĞİL, KOBANÊ ÖNERGELERİNİ REDDEDENLER YARGILANMALI’

6-8 Ekim Kobanê olaylarına ilişkin hakkında açılan fezleke nedeniyle gözaltına alındığını açıklayan Kaya, “HDP olarak bu olayların araştırılması incelenmesi ve faillerin ortaya çıkarılması konusunda defalarca araştırma önergesi vermiştik. O önergeler bugün bizi bu olaylar nedeniyle mahkum etmek isteyen iktidarın milletvekilleri tarafından reddedildi. Eğer bu olay teklifimiz doğrultusunda mecliste aydınlatılmış olsaydı bugün burada bu manzarayı yaşamış olmayacaktık. Asıl yargılanması gerekenler bu olayların aydınlatılmasının önüne geçenlerdir” diye konuştu.  

 

‘REFERANDUM ÖNCESİ LİNÇ YAŞATILIYOR’

Kendisiyle birlikte sırasıyla HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Altan Tan’ın da gözaltına alındığını hatırlatan Kaya, “HDP üzerinde tam da referandum sürecinde muhalif olana, farklı düşünene nasıl bir linç yaşatıldığını biz burada birebir yaşadık, tanık oluyoruz. Böylesine sağlıksız, böylesine özgürlüksüz bir ortamda ortaya çıkacak referandum sonucu da asla meşru olamayacaktır. Çünkü eşit şartlarda sandığa giden taraflar yoktur. Türkiye’nin de manzarası budur” diye tepki gösterdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)