Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

HBVAKV Başkanı Baş: Anayasa teklifi Aleviler için felaket

 

 

HBVAKV Başkanı Baş: Anayasa teklifi Aleviler için felaket

 

DİHABER / 09:03 3 Şubat 2017

 

ANKARA - Anayasa değişikliği teklifini "Aleviler için felaket" olarak niteleyen HBVAKV Başkanı Dr. Tuncer Baş, "Alevilerin büyük çoğunluğu 'Hayır' diyecek" dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Dr. Tuncer Baş, AK Parti ve MHP'nin oyları ile Meclis'ten geçen ve “Başkanlık sistemi”ni içeren anayasa değişikliği referandumuna ilişkin Alevilerin bakışını değerlendirdi.

'OHAL KOŞULLARINDAN MUHTARLIK SEÇİMLERİ DAHİ YAPILAMAZ'

Baş, anayasa değişikliğinin OHAL koşullarında hayata geçirilmek istenmesinin yanlışlıklarına işaret ederek, "OHAL koşularının çok ciddi sınırlılıkları var. OHAL sürecinde muhtarlık seçimlerinin dahi yapılamazken rejim değişikliğine oynayacağız" dedi.

'KONTROL MEKANİZMASI YOKTUR'

Değişiklik ile tüm karar mekanizmalarının tek kişinin elinde olacağı fikrini savunanlar arasında yer aldığını vurgulayan Baş, "Burada bir kişi seçeceğiz. Ülkeyi yönetecek ve bu kişi hiçbir şekilde yargılanmayacak. Hem milletvekilleri listesini yapacak, hem de yürütmeyi belirleyecek. Ancak bize göre yönetim sistemlerinde kontrol mekanizmaları olmalı. Sözü edilen 'Türk tipi başkanlık sistemi’nde hiç bir kontrol mekanizması yok" diye belirtti.

'SINIRSIZ YETKİLER İLE NELER YAPACAĞINI SİZ DÜŞÜNÜN'

AK Parti iktidarını hükümetten düşüren 7 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın müdahale ettiği ve 1 Kasım sürecine gelindiğini sözlerine ekleyen Baş, "Şimdi aynı Cumhurbaşkanı yetkisi sınırlı olduğu halde bunu yaptıysa, yarın sınırsız yetkiler ile ne yapacağını siz düşünün. 'Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan bellidir' derler. 7 Haziran seçimleri çok güzel bir örnektir. Onun için olası bir 'Evet' Türkiye'nin felaketidir" uyarısında bulundu.

'REFERANDUM DİKTATÖRLÜKTEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞTIR'

"Bu referandum diktatörlükten önceki son çıkıştır" ifadesinin aynı zamanda HBVAKV'nin düşüncesi olduğunu kaydeden Baş, dikkatli ve tedbirli olunmaması durumunda toplum olarak bir akışa kapılacaklarını söyledi. Baş, "Mevcut cumhurbaşkanı olabilir bir başkası olabilir. Hiçbir şekilde bir kişinin iradesine bir toplumun geleceği teslim edilemez. Bu anlamda 'Hayır' demek gerektiğini düşünüyoruz. 'Hayır'ında hayrının olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'BU FELAKETİ TOPLUMA ANLATMAMIZ GEREKİYOR'

Hayır'ı örgütleme noktasında toplumun değişik kesimleri ile istişare halinde olduklarını ve ortak bir dil oluşturma çabasında olduklarını vurgulayan Baş, “Hayır” örgütlenmesinin yurttaşlık girişimine dönüştürülmesinin çok daha anlamlı olabileceğini ifade etti. Baş, şöyle devam etti: "Burada çok temel yurttaşlık hakları söz konusu. Ve hakikaten partiler üstü bir durum. Örgütler üstü bir durum. Onun için 'Hayır' örgütlemesi yurttaşlık girişimine dönüştürülmeli. Yani bu bir yurttaşlık sorunu. Bu felaketi bu topluma anlatmamız gerekiyor."

'HDP İLE CHP ARASINDAKİ YURTTAŞLIK DAYANIŞMASINI KIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Baş, referandum sürecinde belli provokasyonların olma ihtimaline karşı uyarılarda da bulunarak, şöyle dedi: "Marjinal kesimleri terörize etmeye çalışacaklar. HDP örneğinde olduğu gibi. Bugün ciddi bir şekilde HDP'yi terörize etmeye çalışıyorlar. CHP seçmeni ile HDP seçmeni arasındaki o yurttaş dayanışmasını kırmaya çalışıyorlar. Özellikle HDP'nin 'Hayır' tavrı ile HDP tabanını terörize etmeye çalışıyorlar. Ama burada tabi ki öncelik olarak Aleviler gibi, Kürtler gibi bütün öteki kimlikler gibi bütün dezavantajlı olan gurupların ortak hattı üretip, birlikte hareket etmesi lazım."

'PARTİ LİDERİNİ SIRF ALEVİ OLDUĞU İÇİN MEYDANLAR DA YUHALATAN BİR LİDER'

Son olarak Alevi'lerin "Hayır" deme gerekçelerine ilişkin de konuşan Baş, şunları söyledi: "Yargının bu kadar siyasallaştığı ve bir otoriteye bağlandığı yerde, yasalar Aleviler için olmayacak. Mesela bir parti liderini sırf Alevi olduğu diye yuhalatan ve aşağılatan bir lider. 'Evet' çıkması durumunda sadece Aleviler için felaket olmayacak. Yine Mevcut yasal garantiler adı altında biz eşit yurttaşlığı elde edemiyorsak, kişisel eğilimler ile eşit yurttaşlığı elde edemeyiz. Bundan dolayı Aleviler Kesinlikle 'Hayır' diyecekler."

Baş, Alevilerin büyük çoğunluğu Hayır diyeceğini sözlerine ekledi.