Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Tanrıkulu fotoğrafı paylaştı: Köylülere işkence iddiası Meclis gündeminde

 


 

 

Tanrıkulu fotoğrafı paylaştı: Köylülere işkence iddiası Meclis gündeminde

 

Dihaber / 16:24 22 Şubat 2017

 

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 12 gündür abluka altında olan Xerabê Bava’da köylülere yönelik işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, işkence gördüğü bildirilen bir köylünün fotoğrafını da Twitter hesabından paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava’da (Kuruköy) köylülerin yoğun baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu. Tanrıkulu, Xerabê Bava’da 10 Şubat-20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylülerin yoğun bir baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarını hatırlatarak, "Bugüne kadar Kuruköy’de yaşananlar konusunda kamuoyunu aydınlatıcı, özellikle köydeki yaşlı, çocuk ve hastalarla ilgili kaygıların giderilmesi konusunda AKP Hükümeti tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.
Tanrıkulu'nun, Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1. Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat - 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylülerin yoğun bir baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?

 2. İddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat - 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylüleri yoğun bir baskı altında tutan ve köylülere işkence uygulayanlar kimlerdir?


3. Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat - 20 Şubat 2017 tarihleri arasında kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybedenler arasında Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülerin olduğu iddiası doğru mudur?

4. Nusaybin’e bağlı Kuruköy halkının temel gıda maddelerine ve sağlık hizmetine erişimikonusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, gerekçesi nedir?

5. Köylülere toplu veya teker teker işkence yapıldığı, evleri basılıp hakaret edildiği iddiaları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

6. Anılan iddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülere toplu veya teker teker işkence yapan ve evlerini basıp hakaret eden kişi ya da kişiler kimlerdir?

İŞKENCENİN FOTOĞRAFI

Tanrıkulu, Twitter hesabından da, bir köylünün fotoğraflarını yayınlayarak, “Nusaybin Kuruköy'de gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü bildirilen Abdi Aykut'un durumu ile ilgili işlem yapacak mısınız?@TC_Basbakan” diye yazdı.