Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Êzidîlerden AB ülkelerine çağrı

 

Êzidîlerden AB ülkelerine çağrı

 

Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nun önünde toplanan Êzidîler, KDP’nin Şengal’e saldırısını protesto etti. Burada AB ülkelerine seslenen Şengal Diaspora Meclisi Başkanı İgrek, “KDP’ye verilen silahlar Êzidîlere karşı kullanılıyor” dedi.

 

10 Mart 2017 Cuma 14:54

BRÜKSEL - ANF

 

KDP peşmergeleri tarafından 3 Mart'ta Şengal’e yönelik yapılan saldırı, Avrupa’da yaşayan Êzidîler tarafından protesto edilmeye devam ediliyor. Bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) önünde toplanan Êzidîler, KDP’nin Şengal saldırısını protesto etti. Êzidîler, KDP-AKP işbirliğine karşı sloganlar atarak, AB ülkelerinin DAİŞ ile karşı mücadele etmesi için verilen silahların Şengal Êzidîlerine karşı kullanıldığını ve buna derhal son verilmesini istedi.

'O SİLAHLAR ÊZİDÎLERE KARŞI KULLANILIYOR'

Burada bir açıklama yapan Şengal Diaspora Meclisi Başkanı Fikret İgrek, 2014 yılında KDP’nin Êzidîlere ihanet ettiğini belirterek, "O gün Barzani’nin 11 bin gücü geri çekildi. Ferman’dan sonra Şengal’de Êzidîler, kendilerini savunmak için YBŞ ve YJŞ gibi savunma birliklerini kurdular. Bu güçler DAİŞ’e karşı amansız bir savaş yürüterek, Şengal’in birçok bölgesini özgürleştirdiler. Bugün de AKP ve KDP işbirliğinde 3 Ağustos 2014 tarihinde başlatılan planları tekrardan devreye sokulmak isteniliyor. Şengal’de Êzidîleri katletmek istiyorlar” diye konuştu.

'AB ÜLKELERİ ÊZİDÎLERİ TANIMALI’

Almanya’nın DAİŞ’e karşı mücadele için KDP’ye verdiği silahlarla Şengal’e saldırıldığını hatırlatan İgrek, devamla şunları söyledi: "Almanya AB üyesidir. Almanya bu silahları DAİŞ’e karşı mücadele için verdi, Êzidîlere karşı kullanılmak için değil. Çağrımız AB ve Almanya’ya bu güçlere karşı çıkmaları ve özellikle AB’nin 27 Ekim  2016’da Şengal özerkliği için verdiği karara bağlı kalmasını istiyoruz. YBŞ ve YJŞ’nin de Êzidîlerin savunma gücü olarak kabul etmesini istiyoruz. Şengal’e saldıran bu çetelerin geri çekilmesi için girişimlerde bulunmasını talep ediyoruz. Halkımız orada özgürce yaşamasının garantisi olması gerekiyor. Orada yapılan saldırıyı kınıyor, AB’nden taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Êzidîlerin varlığı ve özerkliğinin kabul etmesini istiyoruz.”

Eylemde, sık sık AKP ve KDP aleyhine sloganlar atılarak, İngilizce ve Fransızca bildiriler dağıtıldı.