Cumartesi, Nisan 20, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

KDP sivil Êzidîlere saldırdı: 1 kadın katledildi çok sayıda yaralı var

 

KDP sivil Êzidîlere saldırdı: 1 kadın katledildi çok sayıda yaralı var

 

Yaralılar ise, Xanesor’daki hastanede tedavi altına alındı.

 

Şengal’deki saldırının ardından Rojava’dan Şengal’e destek amacıyla dün giden halk, gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından sabah saatlerinde Xanesor’da toplandı. Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ) binası önünde toplanan kitleye Xanesor, Serdeşt ve Şengal’in köylerinde yaşayan yurttaşlar katıldı. Süryani yurttaşlar da yürüyüşe destek veriyor.

şengal_2

Binlerce yurttaş uzun bir araç konvoyu eşliğinde 3 Mart’ta Xanesor’a saldıran KDP güçlerine ait mevzilere doğru yola çıktı. Xanesor kasabasının çıkışına kadar araçları ile giden kitle, daha sonra araçlarından inerek yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Hesekê Meclisi Üyeleri, Kongreya Star, Süryani Meclisi, Rojava Gençlik Birliği, Şengal İnşa Meclisi, PADÊ, TAJKÊ ve Şengal Gençlik Hareketi üyeleri katılım sağladı.

Şengal

KDP ve çeteler saldırdı

Çetelerin mevzilenme alanlarına yaklaşan halk, çete grupları tarafından durduruldu. KDP’ye bağlı çete grupları yolu zırhlı araçlar ile kapattı ve halkın yaklaşmasını engellediler. Bir süre sonra çete grupları halka saldırmaya ve silahlarla taramaya başladı. Yürüyüşe geçen halk ise bu saldırılara karşı sloganlar yükseltip, tepkilerini ortaya koydu. Saldırıda yaşamını yitirenlerin olduğu belirtilirken çok sayıda kişinin de yaralı olduğu kaydedildi.

şengal_15

10 kişinin tedavisi devam ediyor

KDP güçlerinin saldırısı sonucu bir sivil yaşamını yitirdi, 10 kişi ise yaralandı. Sivillerden 2’sinin kurşun, 8 kişinin ise gaz bombalarıyla yaralandıkları bildirildi. Saldırıda katledilen kişinin Özgür Êzidî Kadın Hareketi (TAJÊ) meclisi üyesi Nazê Naif Qaval olduğu belirtildi.

 

Şengalll

Şengal’in sonuna kadar savunacağız

Xanesor’daki KDP ve Türkiye’ye bağlı gruplar bulunduğu noktaya yürüyen Êzidîleri aynı grup tarafından tarandı. Saldırının ardından Xanesor’a dönen halk, kasabanın merkezinde basın açıklaması yaptı. Açıklamada saldırı lanetlenirken, “Kahrolsun İhanet”, “Yaşasın Şengal Direnişi”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

‘Barış için yürüdük’

Eylemde, ‘Bizler savaş istemiyoruz barış için yürüdük’ diye konuşan Êzidi dindarları adına Şêx Xelef, barış talebine karşı kendilerine silahla karşılık verildiğini ve yaralıların olduğunu söyledi. Birlik çağrısında bulunan Xelef, “Birbirimize karşı savaşmamalıyız, birlik olup düşmanlarımıza karşı savaşmalıyız” ifadelerini kullandı.

şengal_1

‘Erdoğan ile Barzani’nin çeteleri saldırdı’

Rojava halkına destek için Xanesor’a geldiğini dile getiren Kinê isimli bir anne, “Bizler bu savaşın son bulması için yürüdük. Ancak topraklarımızı işgal eden Erdoğan ve Barzani’nin çeteleri bize saldırdı. Savunmasız ve silahsız siviller olmamıza rağmen bu saldırı gerçekleşti. Şehitlerimiz ve yaralılarımız var. Şehitlerimizin intikamını alacağız” dedi.

‘Şengal’i satanlar bütün Kürdistan’ı satmıştır’

Êzidîlere destek olmak için Rojava’dan Xanesor’a geldiklerini kaydeden ve Halk adına konuşan Hesekê Halk Meclisi Üyesi Ezîz Elî ise, “Gerekirse buranın savunmasında da yer alırız. Şengal Kürdistan’ın tarihi ve onurudur. Şengal’i satanlar bütün Kürdistan’ı satmış demektir. Kürt Ulusal Kongresi’nin gündemde olduğu bir dönemde bu saldırılar, Erdoğan tarafından bilinçli gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Eylem KDP saldırılarını kınayan sloganlarla son buldu. Açıklamanın ardından Rojava’dan gelen kitle geri dönmek üzere yola çıktı.

şengal_gazeteci_jinda_delila

2 gazeteci yaralandı

Öte yandan Xanesor’da, Çira TV muhabirleri Jînda Asmen ve Delîla Axîn, çetelerin sivil Êzidî halka yönelik saldırısını kayıt altına alırken yaralandı. Biber gazı kapsüllerinin isabet etmesi sonucu Asmen elinden, Axîn ise ayağından yaralandı. Xanesor Hastanesi’nde tedavi altına alınan gazetecilerin durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Daha önce de çetelerin 3 Mart’ta Xanesor’a yönelik saldırısında Jin Haber Ajansı (JINHA) muhabiri Nûjiyan Erhan yaralanmıştı.