Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

IKBY Meclis Başkanı: Barzani, yeni başkan adayı gösterilmesini engelliyor

 

IKBY Meclis Başkanı: Barzani, yeni başkan adayı gösterilmesini engelliyor

 

Sputnik’e konuşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclis Başkanı Yusuf Muhammed, Meclisin şu an itibariyle IKBY’nin tek meşru ogranı olduğunu ifade etti. Anayasaya göre yeni bir başkan seçilmesi gerektiğini hatırlatan Muhammed, IKBY Başkanı Barzani'nin bu süreci engellediğini ileri sürdü.

 

Sputniknews / 23:20 16.03.2017

 

IKBY Meclis Başkanı Yusuf Muhammed, Sputnik'in sorularını yanıtladı.

"Mesud Barzani'nin iktidardan ayrılması bizim talebimiz ya da ileri sürdüğümüz şart değil, mevzuatımızdan kaynaklanan bir durum" diyen Muhammed,  IKBY Anayasasına ilişkin prosedürü şu şekilde açıkladı: "Anayasaya göre, her vatandaş arka arkaya iki görev süresi için başkanlığa aday olma hakkında sahiptir. Mesud Barzani de bu hakkından yararlanmıştı. 2005 yılında parlamento tarafından ve 2009 yılında halk tarafından seçilen Barzani'nin görev süresi 2013 yılında dolmuştu. Ama 2013 yılında yürürlüğe giren 19 sayılı Kanun gereğince onun görev süresi 2 yıl uzatıldı. Sözü geçen Kanuna göre başkanlık süresinin bir kez daha uzatılması mümkün değildir. Bu da Barzani'nin bundan böyle meşru bir başkan olamayacağı ve Meclis veya halkın bu görev için yeni bir aday seçmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu, bizim uydurduğumuz uygulama değil, kanun gereğidir."

Barzani'nin artık iktidarda kalamayacağı anlamına mı geliyor bu?

"Kanunlarımıza göre iktidarda kalma hakkına sahip değil artık. Yeni başkanın seçilmesi gerekiyor. Bunu da ya parlamento ya da halk yapabilir. Ama Barzani, parlamentonun bunu gerçekleştirmesine engel oluyor. Mesela milletvekillerinin salt çoğunluğunu oluşturan 5 meclis grubunun 4 yasa tasarısını görüşmesini yasakladı. Bu, başkanlık koltuğuna yeni bir aday göstermemizi engellemek için yapılan bir adımdır. Bizim yani (parlamento) üyelerinin Erbil'e girişi yasaklandı.

Böyle ortamda Irak Kürdistan Bölgesi'nde siyasi hayat nasıl gidiyor?

2015 yılının Ağustos ayından beri parlamento başkanın meşruiyetini tanımıyor. Başkanlık krizi yüzünden oluşan iktidar boşluğu tüm siyasi alanlarda çok sayıda sorunun yaşanmasına yol açıyor.

Birkaç ay sonra mevcut parlamentonun görev süresi dolacak. Bunu göz önünde bulundurarak ne adımlar atmayı planlıyorsunuz?

Gayri meşru iktidarını devam ettirmeye çalışan, bizim de meşruiyetimizden olmamızı istiyor. Meclis, Irak Kürdistan Bölgesi'nin tek meşru organıdır, bu yüzden onun geleceğinin önceden, şimdi belirlenmesi lazım.

Barzani'nin iktidardaki anlaşmazlıkların ortadan kaldırılmasına yönelik girişimleri neyle sonuçlandı?

Barzani, başkan, hükümet ve parlamento gibi üç unsurdan oluşan iktidar sisteminin değiştirilmesi çağrısını yaptı. Ama Demokrat Partisi ve bazı başka partiler bu değişikliklerin nasıl yapılacağına dair soruları kendisine sorduğunda net bir cevap alamadı. Şimdiye kadar bununla ilgili somut bir açıklama yapılmadı.

Parlamentonun görev süresi dolmadan önce krize siyasi çözüm bulunmazsa ne olacak?

İktidar boşluğu durumunun yaşanmaması için parlamento süresi dolmadan önce meclis seçimlerinin yapılması lazım. Aksi takdirde bu durum 90'lı yıllarda olduğu gibi iç savaşın başlamasına yol açabilir. Bugünlerde Kerkük yakınlarındaki bazı bölgelerde tanık olduğumuz gelişmeleri uyarı olarak değerlendirmek lazım. Bu gidişatı engellememiz gerekiyor.

Erbil'in Bağdat'tan ayrılması yönündeki çağrıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünyadaki tüm halklar gibi Kürtler de kendi kaderini belirleme hakkına sahip. Ancak bağımsızlık konusu siyasetçiler tarafından başka konularda uğradıkları başarısızlıkları ortbas etmeleri için sık sık kullanılıyor. Yine de iktidarla halkın birlik içinde aynı yönde ilerlemesi bağımsızlık şanslarını önemli ölçüde arttırıyor. Çünkü halk tam istediği gibi demokrasi modelini temel alarak çalışmalar yürüttüklerini hissediyor.

Irak Başbakanı İbadi'nin Irak Kürdistan Bölgesi'ne gerçekleştirdiği son ziyaretin sonuçlarını nasıl değerlendirebilirsiniz?

Bu ziyaret kapsamında Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve mevcut anlaşmazlıkların diyalog yoluyla giderilmesine yönelik tedbirler ele alındı. Bağdat ile ilişkilerimiz bazı partilerimizin Ankara ve Tahran ile ilişkilerinden daha güçlü olmalı. Birçok sorunumuzun çözümü başka devletlerin hükümetlerine değil, Bağdat'taki merkezi hükümete bağlı. Ve böyle ziyaretler aramızdaki buzların erimesine yardım edebilir.

IKBY'nin ABD ile ilişkileri ne durumda?

Bizim ABD ile resmi ilişkilerimizin tarihi, Kürtlerin Irak hükümetine karşı mücadelesinin başladığı ve İngiltere ve Fransa ile Amerika'nın Kürt bölgelerinde güvenliğin sağlanmasına yardım ettiği 1991 yılından beri başlamıştır. Ayrıca 2003 yılında eski Irak hükümetine karşı savaş için ABD ile askeri ittifak kurduk. Biz şu an da Amerika ile iyi ilişkiler sürdürüyoruz, ileride daha da gelişeceğini ummuyoruz. IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra Washington'un Kürdistan bölgesinde hayatı düzene sokmamıza, siyasi anlaşmazlıkların üstesinden gelmemize ve demokrasiyi kurmamıza yardımcı olmasını bekliyoruz. Ayrıca çeşitli grupların silahlarını iç savaşı çıkarmak maksadıyla kullanmasını engelleyebilmemiz için bu grupları silahsızlandırmak lazım, bu süreçte de ABD'nin yardımına ihtiyacımız var.

ABD'nin Kürdistan bölgesinde askeri üsler kurduğu iddia ediliyor. Bu iddialar doğru mu?

Böyle söylentiler manipülasyon ve popülizm için kullanılıyor. Son zamanlarda bize bununla ilgili hiç bilgi gelmedi, bu arada askeri üssün kurulması için parlamentonun onayının alınması gerekiyor.

Rusya ile ilişkileriniz nasıl?

Erbil ile Moskova arasında resmi temaslar yürütülüyor. Erbil'de Rusya'nın konsolosluğu faaliyette bulunuyor, bizim temsilcilerimiz Moskova'da çalışıyor. Çok sayıda Rus şirket Irak Kürdistan bölgesinde başta petrol ve doğalgaz olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. ABD, Almanya, İtalya ve Fransa yaptığı gibi Rusya da terörizmle mücadelemiz için silah desteğinde bulundu.

Ankara ve Şam ile ilişkilerinizi nasıl değerlendirebilirsiniz?

Tabii ki komşularımızla iyi ilişkilerimiz var, ama Kürdistan bölgesinin bağımsızlığı konusu durumu zorlaştırıyor, çünkü onlar iç işlerimize karışıyorlar. Evet, onlarla resmi ilişkilerimiz var, ama pek dostça ve yakın olduğu söylenemez.

İsrail ile temaslarınız var mı?

İsrail ile resmi ilişkilerimiz yok, bildiğim kadarıyla gayriresmi temaslarda da bulunmuyoruz.

Uluslararası topluma vermek istediğiniz mesaj var mı?

Terörizmle mücadelemize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz. Geçmişte yapılmış hataları tekrar yapmamaya ve Ortadoğu'daki sorunları çözmeye veya en azından bu sürece katkı sağlamaya çağırıyoruz. Adil olmayan hükümetlerin varlığı yeni nesil teröristlerin ortaya çıkması, yeni tehdit ve sorunların meydana gelmesine yol açıp tüm dünyada istikrarlığın sağlanmasına engel olacak.

---------------

Haberin tamamı: https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201703161027675831-ikby-meclis-irak-barzani-yeni-baskan-secimini-engelliyor/