Salı, Mart 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Hayır ve Ötesi: Tek imzayla blok oylar kullanıldı

Hayır ve Ötesi: Tek imzayla blok oylar kullanıldı

Hayır ve Ötesi: Tek imzayla blok oylar kullanıldı

 

Hayır ve Ötesi, referanduma dair hazırladığı ön raporunu yayımladı.

 

Dihaber / 18 Nisan 2017

 

Hayır ve Ötesi, referanduma dair hazırladığı ön raporunu yayımladı. Raporda, "Viranşehir’de kullanılan oylara ilişkin seçmen listelerinde yer alan seçmen imzalarının tek elden çıktığı anlaşıldığı bilgisi yer aldı. Bu durum, blok oy kullanıldığı gerçeğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koymaktadır" denildi.

Adil bir seçim için gönüllülük esasına göre çalışan Hayır ve Ötesi, 16 Nisan referandumuna dair hazırladığı ön raporu yayımladı.

Gönüllülerinin temin ettiği ve veri sistemine girişi yapılan ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının tek tek incelendiğini belirten Hayır ve Ötesi, YSK verileriyle birlikte değerlendirilmek suretiyle bir dizi tespitte bulundu.

Hayır ve Ötesi'nin 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği halk oylamasına dair yayımladığı ara rapor şöyle:

TESPİT 1

YSK verilerine, aşağıda örnekleri de verilen, başta Urfa'nın Akçakale, Viranşehir, Hilvan ve Muş’un Hasköy, Yozgat’ın Çekerek ilçeleriyle, Sakarya’nın Akyazı ilçesi olmak üzere; 961 adet seçmen sandığında kullanılan oyların tamamı, yani yüzde 100’ü "Evet" mühürlü olup, "Hayır" mühürlü oy adet ve yüzde olarak sıfırdır.

1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, ihmal edilemeyecek derecede muhalefet partisi seçmenine sahip olduğu anlaşılan söz konusu sandıklardaki bu sonuç, hayatın olağan akışına ters olarak değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu seçim sandıkların bulunduğu bölgelerde, daha önceki referandum ve seçimlerdeki seçmen davranışlarına yönelik mukayeseli çalışma devam etmektedir.

Tespite Konu Örnek Sandık Bilgileri

Muş Merkez 1171 no’lu sandık

Şanlıurfa Harran 1092 no’lu sandık

Şanlıurfa Viranşehir 1262 no’lu sandık

Şanlıurfa Akçakale 1005 no’lu sandık

Şanlıurfa Viranşehir 1023 no’lu sandık

Şanlıurfa Eyyübiye 2161 no’lu sandık

Şanlıurfa Haliliye 2276 no’lu sandık

Şanlıurfa Harran 1122 no’lu sandık

Şanlıurfa Eyyübiye 2087 no’lu sandık

Şanlıurfa Haliliye 2042 no’lu sandık

Şanlıurfa Akçakale 1129 no’lu sandık

Şanlıurfa Akçakale 1099 no’lu sandık

Şanlıurfa Harran 1107 no’lu sandık

Şanlıurfa Siverek 1321 no’lu sandık

TESPİT 2

Yapılan incelemelerde, yukarıda söz konusu edilen ve oyların tamamı "Evet" çıkan 961 sandığın yüzde 30'unda, seçmenlerin tamamının yani yüzde 100’ünün firesiz sandığa gittiği anlaşılmaktadır.

Tüm seçmenin firesiz oy kullanmış gibi görüldüğü sandıklarda bulunan seçmenlere ulaşılarak oy kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesine yönelik çalışma devam etmektedir.

TESPİT 3

Urfa ili Viranşehir ilçesinde kullanılan oylara ilişkin seçmen listelerinde yer alan seçmen imzalarının aynı olduğu; dolayısıyla tek elden çıktığı anlaşılmaktadır.

Bu durum, blok oy kullanıldığı gerçeğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koymaktadır.

TESPİT 4

7 bin 48 adet seçmen sandığında, kullanılan oy sayısının ilgili sandıktaki seçmen sayısına eşit olduğu veya sandık görevlileri de dikkate alındığında, seçmen sayısı ve sandık görevlileri toplam sayısından da fazla olduğu tespit edilmiştir.

Söz konusu sandıklarda kullanılan oyların toplamı 1 milyon 672 bin 249'dur. Bu oyların yüzde 60,7'si "Evet" olarak gerçekleşmiştir.

Blok oy kullanımına ilişkin önceki tespitler de dikkate alındığında, oy kullanmaya gelmeyen seçmenler adına bilahare "Evet" yönünde oy kullanılmış olabileceği şüphesi; söz konusu 7 bin 48 adet sandık için ihmal edilmemesi gereken ve detaylı soruşturmaya muhtaç bir olasılık olarak değerlendirilmektedir.

TESPİT 5

1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde, ihmal edilemeyecek derecede muhalefet partisi seçmenine sahip olduğu anlaşılan; ancak 16 Nisan 2016 Halkoylamasında 5 adetten düşük sayıda "Hayır" oyunun çıktığı seçmen sandıkları tespit edilmiş olup; bir önceki seçimlerdeki oy verme davranışı ile mukayeseli inceleme devam etmektedir.

Hayır ve Ötesi son olarak; "Salt bu verilerden de anlaşılacağı üzere yapılan usulsüzlük ve sahtekarlık oy pusulalarının mühürlü mü yoksa mühürsüz mü olduğunun çok ötesinde bir vehamete işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.