Êzidîlerden ortak çağrı ve talepler
Şengal, Kuzey Kürdistan, Rojava, Avrupa, Rusya ve Ermenistan’da bulunan 16 parti, sivil toplum örgütü ve kurumundan oluşan Êzidî Demokratik Toplum Koordinasyonu, yazılı bir açıklama yaptı.
11 Mart 2017 Cumartesi 10:15
ŞENGAL - ANF
Êzidîlerin Demokratik Toplum Kordinasyonu, Êzidî halkı ve tüm Kürdistan için mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.
Şengal, Kuzey Kürdistan, Rojava, Avrupa, Rusya ve Ermenistan’da bulunan 16 parti, sivil toplum örgütü ve kurumundan oluşan Ezîdi Demokratik Toplum Koordinasyonu, yazılı bir açıklama yaptı.
Êzidîlerin Demokratik Toplum Koordinasyonu tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi:
"Bazı çete grupları 3 Mart 2017 tarihinde Şengal'in Xanesor beldesine saldırdılar ve bir katliam gerçekleştirmek istediler. Buna karşılık olarak Êzdîxan savunma güçleri olan YBŞ/YJŞ ile birlikte bütün halkımız büyük bir direniş içine girmişlerdir ve katliamın önü alınmıştır. Bu saldırıda 7 savaşçımız bedenlerini kalkan yaparak şehadete ulaşmışlardır. Ayrıca yurt içinde ve dışında anlamlı büyük eylemsellikler gerçekleştirildi. Yaşanan bu büyük direniş karşısında saygı ile eğiliyoruz.
‘STATUKOCU GÜÇLER ÇIKMAZA GİRMİŞLERDİR’
Kendi sonları gelecek korkusunda olan statükocu, sömürgeci ve egemen güçler bir çıkmazı yaşamaktadırlar. Bizler de Xanesor üzerine yapılan son saldırıyı bu çerçevede ele alıyoruz ve bu planın bir parçası olarak görüyoruz.
Dikkat çeken, yapılan saldırının Münih ve Ankara görüşmesinden sonra yapılmasıdır. Bu görüşmelerde saldırının planları yapılmıştır. Bundan dolayı da saldıranların arasında MİT üyeleri ve 73. Fermanda yer alan çeteler de bulunmaktaydı.
'YAŞANAN SON FERMANDA NEREDEYDİNİZ?’
Saldırıda bulunanların iddiası oydu ki, Şengal ve Rojava sınırını koruyacaklardı! Peki, o bölgede ne vardı? Niye o bölgeye girmek istediler? Acaba bu bölge DAİŞ çetelerinin elinde miydi? DAİŞ çeteleri 73. Fermanı gerçekleştirirken sizler neredeydiniz?
Bütün dünya kamuoyu da biliyor ki, 3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çeteleri Şengal ve köylerine saldırmıştı ve Êzidî halkını bir fermandan geçirdi. Bu fermanda on binlerce çocuk, kadın, yaşlı insanımız katliamdan geçirdiler. Binlerce kişi kaçırıldı ve Êzidî halkı ahlak dışı, insanlık dışı uygulamalar ile karşı karşıya kaldılar. Birçok insanımız göç etmek zorunda kaldı, birçoğu da yaşamını yitirdi.
Bu süreçte Irak hükümeti güçleri ile peşmergeler bizleri çetelerin vahşice saldırısına karşı yalnız bıraktılar ve kaçtılar. 12 bin peşmerge Şengal'den çekildi ve halk yalnız bırakıldı. Bu kaçan güçler de bu fermanın olmasındaki nedenlerdendir.
'YBŞ/YJŞ FERMANIN CEVABIDIR’
Êzidî halkının imdadına yetişenler YPG/YPJ ve HPG gerillalarıdır. Onların sayesinde insani koridor açıldı ve binlerce insanımız kurtarıldı. Şimdiye kadar 73 ferman yaşamış Êzidî halkı artık dış güçlere karşı güveni kalmamıştır.
‘XANESOR ÊZİDÎ HALKININ İRADESİNİN MERKEZİDİR’
Son iki yıldır Êzidî halkı o toprakta kendi iradesini yeniden inşa etmiştir. Savunma güçleri haricinde, siyasi, toplumsal, kültürel, inançsal her yönü ile kendini yeniden inşa etmiş ve bir kurumsalaşmaya gitmiştir. Xanesor da bu inşanın merkezidir ve hiç bir tarafa bağlı değildir. Bu saldırılar ortaya koymaktadır ki hedeflenen özgür halkın iradesidir. Saldırganlar iyi bilmektedir ki bu iradeleşme ile birlikte çıkarlarının sonu gelmektedir ve onun için planlar yaptılar ve Şengal'i tekrardan kuşatma altına almak istemektedirler.
Halkımız artık Şengal üzerinden yapılan her politikaya kuşku ile yaklaşmaktadır. Yaşanan bunca fermandan sonra doğaldır ki haklıdırlar. Bizler bu topraklar üzerinde artık başka hiçbir güç istemiyoruz. Bizim de insani ve evrensel hakkımız vardır ki kendi kendimizi yönetebilelim ve savunalım.
'BİRLİK OLMADIKÇA BİZ KENDİMİZİ KORUYAMAYIZ’
Bundan dolayı en başta biz kutsal topraklarda bulunan Êzidî halkımıza, Kürdistan'ın 4 parçasına ve yurt dışındaki halkımıza çağrıda bulunuyoruz; özgür iradenin gölgesinde birleşelim ve tavrımızı netleştirelim. Bizler asla unutmamalıyız ki, biz birlik olmadıkça kendimizi savunamayız ve kabul ettiremeyiz. Xanesor üzerine geliştirilen saldırı da bazı şeyleri netleştirmiştir. Saldırgan gruplar hâlâ aynı yerdeler ve tehlike olmaya devam etmektedirler. Onlar orda oldukça da tehlike sürecektir. Bunun için de halkımız onlar tamamıyla çekilinceye kadar ayakta olmalıdır ve Şengal'in sesini bütün uluslararası kurum ve örgütlere taşırmalıdır.
Kürdistan'daki bütün halklara da çağrıda bulunuyoruz; bu sadece Êzidî halkının sorunu değildir. Bu bütün Kürdistan'ın sorunu ve onuru meselesidir. Bundan dolayı Güney Kürdistan'da yaşayan halkımız başta olmak üzere bütün siyasi partiler, kumular ve örgütler bu ihanetin önünü almalıdırlar çünkü sadece bu politikalar Kürt halkının düşmanlarına yaramaktadır.
Bu saldırı öte yandan Ninova kültürüne yapılan bir saldırıdır. Bunun için biz Asuri, Süryani, Türkmen, Kakai, Şebek, Şia ve Arap halkını da bu katliamcı, asimilasyoncu düşmana karşı Êzidî halkı ile birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.
TALEPLER
Uluslararası kurum ve kuruluşlara da çağrıda bulunuyoruz; halkımızın iradesini kırmayı amaçlayan bu saldırılara sessiz kalmamalıdırlar. Birleşmiş Milletlerden ve Avrupa Birliği'nden talebimiz budur ki, Şengal'e özel bir başlık altında özel bir gündem olarak değerlendirmelidirler. Bu temelde bizler taleplerimizi böyle sıralayabiliriz.
1- Daha fazla sorun yaşanmaması için, Xanesor'a gelen ve sorun yaratan grupların bir an önce bölgeden çıkarılması gerekmektedir. Xanesor'da yaşanan durum bir barut bidonu gibi her an patlamaya hazır bir durum yaşanmaktadır. Onun için yaşanacak bir durumdan bizler sorumlu değiliz.
2- Koalisyon güçlerinin DAİŞ ile mücadele ekseninde KDP’ye verdiği silahlar denetlenmeli ve bu silahlar halkımıza karşı kullanılmamalıdır.
3- Uluslararası güçlerden talebimizdir ki bu gergin bölgeye müdahil olmalıdırlar ve bağımsız bir heyeti bölgeye göndermelidirler.
4- Êzidî halkımız inanç ve kültüründen dolayı egemen güçler tarafından kuşatılmaya alınmıştır. Bundan dolayı bu kültürün ve inancın savunması için uluslararası bir savunma çemberi oluşturulmalıdır.
5- Şu anda Êzidî halkının yaşadığı tehlike aynı zamanda Ninova'da yaşayan öteki halklar için de geçerlidir. Onun için de Asuri, Süryani, Kakai, Türkmen, Şia, Şebek ve Arap halklarının kültür ve inançlarının korunması için savunma tedbirleri alınmalıdır.
6- Yaşanan 73 fermanın Jenosid olarak tanımlanmasını ve Êzidî halkının tarihi miras olarak görülmesini ve korunmasını talep ediyoruz.
7- Bizler Êzidî halkı olarak yaşadığımız tarihten çıkan sonuçlara göre kendi savunmamızı ve yönetimimizi kendimiz yapmalıyız. Uluslararası toplumdan isteğimiz de budur ki, bizim irademizi tanısınlar ve kabul etsinler. Bundan ötürü Şengal'in statüsünün tanınmasını istiyoruz.
8- Êzidî toplumu 73 fermandan geçmiş ve her zaman dış saldırılara maruz kalmıştır. Bu tehlike bugün de devam etmektedir. Bundan ötürü de öz savunma güçlerine ihtiyacımız var. Onun için de YBŞ ve YJŞ’nin Şengal savunma birlikleri olarak tanınmasını ve desteklenmesini istiyoruz."
KURUM VE ÖRGÜTLER
Koordinasyonu oluşturan kurum ve örgütler şunlar:
Avrupa:
1- Navenda Yekîtiya Komeleyên Êzidiyan (NAV-YEK)- (Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi)
2- Meclîsa Jinên Êzidî ya Ewropayê (Avrupa Êzidî Kadın Meclisi)
3- Meclîsa Şengalê ya Derveyî Welat (Diaspora Şengal Meclisi)
4- Meclîsa Ciwanên Êzidî ya Ewropayê (Avrupa Êzidî Gençleri Meclisi)
5- Hevbendiya Êzidiyên Rojava ya Ewropayê (Avrupa Êzidî Koalisyonu)
Rojava:
Yekîtiya Êzidiyan a Kantona Efrînê (Efrîn Kantonu Êzidî Birliği)
Yekîtiya Jinên Êzidî ya Kantona Efrînê (Efrîn Kantonu Êzidî Kadınlar Birliği)
Mala Êzidiyan a Kantona Cizîrê (Cizîrê Kantonu Êzidîler Partisi)
Bakûrê Kurdistanê-Kuzey Kürdistan:
Platforma Piştgiriya Jinên Êzidî (Êzidî Kadınların Genel Platformu)
Meclîsa Êzidiyan ên Bakûr (Kuzey Kürdistan Êzidî Meclisi)
Rusya û Ermenîstan:
Meclîsa Êzidiyan a Rusyayê (Rusya Êzidî Meclisi)
Meclîsa Êzidiyan a Ermenîstanê (Ermenistan Êzidî Meclisi)
Şengal:
Meclîsa Avakar a Şengalê (Şengal Kurucu Meclisi)
Tevgera Azadiya Jinên Êzidî (TAJÊ)- (Êzidî Özgür Kadın Hareketi)
Partiya Azadî û Demokrasiyê ya Êzidiyan (PADÊ)- (Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi)
Meclîsa Ciwanên Êzidî (Êzidî Gençlik Meclisi)