İspanya'da 'yeni Syriza' Podemos sandıktan güçlenerek çıktı
İspanya'da dün yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde, kemer sıkma politikalarına karşı duruşlarıyla öne çıkan yeni siyasi hareketler önemli kazanımlar elde etti.
BBC Türkçe / 25 Mayıs 2015
İlk sonuçlara göre, daha geçen yıl kurulan Podemos Partisi yüzde 25 oyla, ülkedeki iki ana partiden biri olan Sosyalist Parti'yi geçerek ikinci sırada yer aldı.
2006 yılında Katalonya'da kurulan ve ilk kez ülke genelinde seçimlere giren bir diğer protesto hareketi olan Ciudadonos da iki büyük kentte, Madrid ve Barcelona'da dördüncü sırayı elde ederek yüzde 11 oy aldı.
İspanyolca'da Podemos "Yapabiliriz", Katalanca da Ciudadonos "Vatandaşlar" anlamına geliyor.
Elde ettikleri sonuçlar ise iki partiyi de Kasım ayında yapılacak genel seçimler için umutlandırdı.
Barcelona'ya kadın belediye başkanı
İspanya'da dün yerel seçimler ülkenin tamamında, bölgesel seçimler ise 17 bölgenin 13'ünde yapıldı.
İktidardaki muhafazakar eğilimli Halk Partisi yüzde 27 oyla ilk sırada yer almasına karşın, 2011 seçimlerindeki yüzde 37 oy oranına göre 10 puan kaybetmiş görünüyor.
Halk Partisi 20 yıl sonra ilk kez başkent Madrid'de muhalefete düşebilir, Valencia'da da sol partiler ittifak yaparak yerel yönetimi üstlenebilir.
Ayrıca Halk Partisi 12, Sosyalist Parti ise bir bölgede seçimi kazanmalarına rağmen, kan kaybına uğradıklarından küçük partilerle koalisyonlar kurmak zorunda kalacak.
İspanya'nın en büyük ikinci kenti Barcelona'da ise Podemos'un desteklediği "Barcelona en Comu" adlı sol siyasi oluşumun adayı, 41 yaşındaki Ada Colau Belediye Başkanı seçildi.
Barcelona'nın ilk kadın belediye başkanı olan Colau, kentteki ipotek mağdurları derneğinin kurucusuydu.
'Geleneksel siyaset bitti'
37 yaşındaki Podemos lideri Pablo Iglesias, seçim sonuçlarının İspanya'da geleneksel siyasetin bittiğini gösterdiğini söyledi.
Ülkede iktidar neredeyse 40 yıldır Halk Partisi ile Sosyalist Parti arasında gidip geliyordu.
Özellikle Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) iktidara gelmesi ile daha da cesaretlenen Iglesias, iktidara gelirlerse İspanya'nın borcunun bir kısmının silinmesi için çalışacaklarını söylüyor.
İspanya Başbakanı ve PP lideri Mariano Rajoy ise seçmeni Podemos'u destekleyerek "Rus ruleti oynamamaları" yolunda uyarmış, partinin tutulması imkansız vaatler verdiğini söylemişti.
Ancak uzmanlar seçmenlerin ekononiminin gidişatından kaygı duyduklarını, ekonomik krizden iktidardaki muhafazakarlar kadar, daha önce iktidarda olan Sosyalist Parti'yi de sorumlu tuttuklarını söylüyor.
Seçmenler kamu harcamalarının azaltılmasına ve son dönemde artan yolsuzluk haberlerine de tepki göstermişe benziyor.
İspanya geçen yıl 2008'deki mali krizden bu yana ilk kez resesyondan çıkmıştı. Ancak ülkede işsizlik oranı hala yaklaşık yüzde 23. Gençler arasında ise bu oran çok daha yüksek.
---------------------------------------
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/05/150525_ispanya_podemos