Çipras'tan AB'ye: Demokrasiyi doğduğu topraklarda gömmeye hakkımız yok
Ekonomik kriz yaşayan Yunanistan'ın, ülkeye nakit akışının yeniden sağlanmasına yönelik kreditörleriyle olan müzakerelerde uzlaşma sağlanamadığı bildirildi.
Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Brüksel'de taraflar arasında bir çözüm bulmak amacıyla gerçekleşen görüşmelerin dün de başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilirken, Yunan hükümetinin sunduğu son tekliflerin kurumlar tarafından tatmin edici bulunmadığı ifade edildi.
Kreditörlerin anlaşma sağlanması için memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle birlikte kalıcı olarak yıllık bazda 2 milyar avroluk ek tedbir talebinde bulunmasının taraflar arasındaki görüşmelerin kesilmesine neden olduğu belirtilen haberlerde, Yunanistan'ın vadesi dolan borçlarını ödeyebilmesi için ihtiyaç duyduğu finansman sorununun çözümünün 18 Haziran Perşembe günkü Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına kaldığı bildirildi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hükümetin Yunan halkının iradesi doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, kimsenin demokrasiyi gömmeye hakkı bulunmadığını söyledi.
Çipras, Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerin dün de başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Yunan basınına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın müzakerelere belgelenmiş tekliflerle geldiğini savunarak, Avrupa kurumlarının ısrarının ardında siyasi amaçların bulunduğunu ileri sürdü.Yunanistan'ın tezlerinin kurumlar tarafından kabulleninceye kadar beklemekte kararlı olduğunu belirten Çipras, "Memorandumların beş yıllık talanından sonra kurumların memur ve emekli maaşlarında yeni kesintilerle ilgili ısrarı, sadece siyasi bir amaç ile açıklanabilir. Kurumlar gerçekliğe geçinceye kadar sabırla bekleyeceğiz" dedi.
‘SIRTIMIZDA BİR HALKIN HAYSİYETİNİ VE AVRUPA HALKLARININ UMUDUNU TAŞIYORUZ'
Başbakan Çipras, Yunanistan'ın kreditörleriyle uzlaşma konusunda samimi adımlar attığını, ancak bunun zafiyet olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Çipras şöyle devam etti: "Birileri, bizim çözüm konusundaki samimi arzumuzu ve attığımız adımları zafiyet olarak algılıyorsa, bilsinler ki sırtımızda bir halkın haysiyetini ve Avrupa halklarının umudunu taşıyoruz. Bu görmezden gelemeyeceğimiz ağır bir yük. Bu ideolojik bir saplantı değil, demokrasi meselesi. Demokrasiyi doğduğu topraklarda gömmeye hakkımız yok."
‘YUNANİSTAN'IN İFLASI, AVRUPA'YA 1 TRİLYON EURO'YA MAL OLUR'
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Yunanistan'ın müzakerelerde elinden gelen tüm çabayı gösterdiğini ve yapacak başka şeyi kalmadığını belirterek, sıranın Avrupa'da olduğunu söyledi.Varufakis, "Bugün çok güzel bir gün. Sonunda temizlik aşamasına geldik. Yunanistan dün ‘Yeter, buraya kadar' dedi. Şimdi Avrupalılar'ın karar alması lazım" ifadelerini kullandı.
Yunan bakan, iflas olasılığının gerçekleşmesi halinde bunun Avrupa'ya maliyetini 1 trilyon euro'yu bulacağını vurguladı.
ALMANYA: YUNANİSTAN'IN EURO BÖLGESİNDE KALMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise Atina ile anlaşma sağlanamamasından sonra Berlin'in duruşunun değişmediğini belirterek, "Sahip olduğumuz bütün siyasi araçlarımızla Yunanistan'ın euro bölgesinde kalabilmesine uğraşıyoruz" dedi.
Seibert, Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin Yunanistan ile yürütülen müzakerelere ilişkin sorularını cevapladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de Atina'ya dair konusunda duruşunun değişmediğinin altını çizen Seibert, Yunanistan'nın AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan Troyka'nın devam eden programla ilgili yapmış oldukları değerlendirmeler konusunda anlaşması gerektiğini söyledi.
Yunanistan'ın yapılması zorunlu mali ve yapısal şartları yerine getirmesinin gerektiğini belirten Seibert, "Sahip olduğumuz bütün siyasi araçlarımızla Yunanistan'ın euro bölgesinde kalabilmesine uğraşıyoruz" dedi.TOP YUNANİSTAN'IN TARAFINDA
Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger de amaçlarının ‘Yunanistan'ın euro bölgesinde kalması' olduğunun altını çizerek, 18 Haziran perşembe günkü euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına anlaşmaya varılması için uğraştıklarını belirtti. "Top artık Yunanistan'ın tarafında" ifadesini kullanan Jaeger, "Yunanistan'a verilen bir zaman var mı?" sorusu üzerine, "Zaman çok daraldı. Fakat 18 Haziran'da düzenlenecek Maliye Bakanları toplantısında bakanların bir çözüm bulup bulamayacaklarını göreceğiz." diye konuştu.
Mevcut mali programda kalan 7.2 milyar euro'luk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan, gelecek haftalar ve aylarda IMF geri ödemesi başta olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebilecek.