Perşembe, Kasım 21, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Öz yönetimin öncüsü kadınlar

 

Öz yönetimin öncüsü kadınlar

 

Farqîn'de kadınlar öz yönetimi inşa çalışmaları kapsamında özgün komisyonlarını oluşturuyor.

ŞERİFE ORUÇ / DİHA / AMED - 29 Eylül 2015

 

Kadınlar olarak direnişin her sahasında cesaretleriyle en önde yürüdüklerini dile getiren 77 yaşındaki Remziye Sarılı, "Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Bir araya geliyor, komünal yaşıyoruz. Bir lokma ekmeğimiz varsa onu birbirimizle paylaşıyoruz. Daha güzel bir yaşam için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Amed'in Farqîn ilçesinde 15 Ağustos'ta ilan edilen özyönetimin ardından yurttaşlar polis ve özel harekat timlerinin saldırılarına karşı bir yandan özsavunma ile direnirken, diğer yandan inşa çalışmalarını yürütüyor. İnşa çalışmaları kapsamında kadınlar ayrıca özgün komisyonlarını oluşturuyor. Saldırılar karşısında kurulan her hendek başındaki öz savunmada öncü güç olan kadınlar, öz yönetimin 8 boyutu içerisinde ise öz savunmadan hukuka, eğitimden kültüre kadar özgün komisyonlarını oluşturma çalışmalarına başladı. 

Sorunlar çözüme kavuşturuluyor

Erkek egemen sistemin dayattığı tahakkümcü yaşamın dışına öz yönetim ilanıyla birlikte daha aktif bir biçimde yaşama dahil olan kadınlar, sorunlarının çözümü için hukuk komisyonunu oluşturdu. Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde ortak oluşturulan hukuk komisyonunda, şiddetten tacize kadar kadınlar her sorununu burada çözüme kavuşturuyor. Başlangıçta kurulan tek hukuk komisyonu önümüzdeki günlerde her mahallede ayrı bir komisyon kurma hazırlığı yapıyor. 

Düzen oturtuluyor

Eğitim alanında da çalışmalarına başlayan kadınlar, şu an için mahallelerde aldıkları toplantılarda kadın özgürlük mücadelesini ve toplumsal cinsiyetçilik gibi birçok konuyu tartışıyor. Eğitim alanında kadınlar düzenin adım adım oturmasıyla kadın eğitim çalışmalarının her mahallede geliştirilmesi bekleniyor. Aynı zamanda özsavunma için kadınlara kick box ve judo dersleri de veriliyor.

'Komünal yaşıyoruz'

Öz yönetim ilanından bu yana gece gündüz demeden her türlü emeğini ortaya koyan annelerden sadece biri olan Tekel Mahallesi'nde yaşayan 77 yaşındaki Remziye Sarılı, en büyük direnişi kadınların verdiğini ve direnişte yine en büyük cesareti kadınların gösterdiğine dikkat çekti. Kadınlar olarak direnişin her sahasında cesaretleriyle en önde yürüdüklerini dile getiren Sarılı, "Kadınlar her zaman ayakta, direniştedir. Kadınlarla bir araya geliyoruz, tartışıyoruz. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Bir araya geliyor, komünal yaşamı yaşıyoruz. Yemeklerimizi birlikte kuruyor, çaylarımızı birlikte içiyoruz. Bir lokma ekmeğimiz varsa onu birbirimizle paylaşıyoruz. Daha güzel bir yaşam için mücadele ediyoruz" dedi.

'Erkekler cesareti bizden alıyor'

"Kadın yaşamdır, yaşamak direnmektir" sloganlarıyla verilen kadının direnişini özetleyen Sarılı, "Artık hiçbir şeyden korkmuyoruz. Biz ölümü, katliamları, işkenceleri, tutuklamaları öğrendik. En büyük acıyı biz yaşadık. Biz kadınlar korkarsak, çevremizdeki herkes korkar. Biz cesareti erkekten değil, erkek cesareti bizden alıyor" diye konuştu. Yıllardır varlığını sürdüren bir sistem karşısında yeni bir yaşamı inşa etmenin hem maddi hem de manevi olarak sancılı bir dönem olduğunu belirten Sarılı, sancılı bir dönem de olsa inançlı ve moralli olduklarının altını çizdi. 

'Devletin kadın sorunlarına bir çözümü olmadı'

"Ne olursa olsun TC devletinden korkmuyoruz. 77 yaşındayım, bu devlet katliamdan, kırımdan başka bir şey vermedi bu halka. Artık yeter kendi kendimizi yöneteceğiz" diyen Sarılı, kadınlar olarak da özgün çalışmalarına başladıklarını ve morallerini her zaman yüksek tuttuklarını ifade etti. Mahalle içerisinde sorunları kadınların çözdüğünü belirten Sarılı, "Devlet kurumlarının bugüne kadar kadın sorunlarına hiçbir çözümü olmadı. Kadını yine şiddetin kucağına attı. Ama öz yönetimle birlikte burada kadınların sorunlarına çözüm olunuyor" dedi. 

'Devlet kurumlarına ihtiyacımız yok'

Kudret Kırtay ise, kadın çalışmalarının mahallelerde hız kazandığını vurgulayarak, "Artık bu devletin derdini çekmek istemiyoruz. Barış ve adalet için mücadele ediyoruz. Çocuklarımızı katleden, her gün bizi öldüren bu devletin kurumlarını istemiyoruz, biz kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz" dedi. Öz yönetimle birlikte kadınların komisyonlarını oluşturarak hem erkek egemen sistemine hem devlet sistemine karşı mücadeleyi yükselttiklerine dikkat çeken Kırtay, "Özyönetimle kurulan kadın komisyonlarında her türlü ihtiyacımıza cevap buluyoruz. Devlet kurumlarına ihtiyacımız yok" dedi. 

 

ŞERİFE ORUÇ/DİHA/AMED