Af Örgütü: Kürdistan'da gördüklerimiz şok edici!
Uluslararası Af Örgütü, AKP/Saray'ın Kuzey Kürdistan'da ağır silahlarla halka saldırıldığına ve yine halkın cezalandırıldığına dikkati çekti. Genel Sekreter Shetty, saldırı ve yasakların sona erdirilmesini istedi.
Sûr'da incelemelerde bulunan Uluslararası Af Örgütü, elde ettikleri ve resmi olmayan bilgilere göre yaklaşık 500 bin kişinin Kürdistan'da soykırım saldırılarının yapıldığı bölgelerden göçe zorlandığını belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, Şırnak'ın Cizre ilçesinin ardından Amed'in Sur ilçesinde de incelemelerde bulunarak, konuya ilişkin Dies Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, devletin Kürdistan'da halka ağır silahlarla saldırdığını kaydetti.
'ŞOK EDİCİ!'
ShettyKürt sorununun Af Örgütü'nün yabancı olduğu bir konu olmadığını belirtirken, "Yıllardır takipçisiyiz. Burada yaşayan insanların yaşamlarının bozulmasından endişeliyiz. Burada olmamızın birinci nedeni sahada ne olup bittiğini bizzat incelemekti. Bu sabah biz de Sur'da sokağa çıkma yasağının olduğu belli yerlere valiliğin özel izni ile gittik. Hasar ve zarar şok edici derecedeydi" dedi.
"Sokağa çıkma yasağı" adı altındaki kuşatma ardından bölgeden zorla göç ettirilen ilçe halkı ile de görüştüklerini dile getiren Shetty, şunları ifade etti: "Sivil toplum kuruluşları ile görüştük. Aynı zamanda olanlar konusunda devletin ve yerelin bakış açısı nedir diye vali ve belediye eşbaşkanı ile de görüştük. Devletin belli bir güvenlik sorunu ile karşı karşıya olduğu aşikâr. Vatandaşların güvenliğini sağlamak devletin birinci güvenliğinden biridir. Ama son dönemde bölgede devletin tepkisi ve saldırısı çok ağır gerçekleşti."
'HALK CEZALANDIRILDI'
Shetty, konuşmasında şu maddeleri sıraladı:
1- Sürekli 'sokağa çıkma yasağı' uygulaması ve uzun süre devam etmesi kolektif cezadır. Sürekli sokağa çıkma koşulları altında yaşayan halk için zorluk nedenidir.
2- Orantısız güç kullanımı tank toplar kabul edilemez bir şeydir. 24 saat sokağa çıkma yasağı olması ve ağır silah kullanılması bölgede göçe neden oldu. Elde ettiğimiz ve resmi olmayan bilgilere göre yaklaşık 500 bin kişi göçe zorlandı.
3- Karşı karşıya bulunduğumuz en temel sorun insanların ne zaman evlerine dönecekleri ve dönse de nasıl dönecekleri. Aileler hiçbir bilgiye sahip değil ve kamulaştırma, zorla almalar gündemde.
4- Hesap verilebilirlik ve şeffaflık."
'SALDIRILAR VE YASAKLAR SONA ERMELİ'
Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesi ve Cizre'deki vahşetin şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini vurgulayan Shetty, şunları da dile getirdi: "İnsan hakları ihlalleri açısından ağırlıklı olarak Güneydoğu'ya odaklandık fakat Türkiye geneli daralan bir insan hakları alanı var. Medya da bu daralma içine alınıyor. Devlete yaptığımız çağrılardan biri, orantısız olan saldırıların ve sokak yasaklarının sona ermesi oldu. Sur'da operasyon olmasa da bölgenin diğer birçok yerinde operasyonlar devam ediyor."