‘Rojava Devrimi karşıtı her faaliyetin altında KDP çıkıyor’
KDP’nin Rojava’ya karşı politikalarını sert bir dille eleştiren El Islan yöneticilerinden Emced Osman, “Rojava Devrimine karşıt hangi faaliyet yürütülürse altından KDP’nin çıktığını duyuyoruz” dedi.
2012’de ENKS çatısı altında yer almaya başlayan El-Islah, 2014 yılında ENKS ile yollarını ayırdı. Şu an Demokratik Suriye Meclisi (MSD) bünyesinde olan El-Islah'ın yöneticilerinden Emced Osman ENKS içerisindeki tecrübelerini, yollarını nasıl ayırdıklarını ve ENKS’lilerin haziran ayında gerçekleştirdikleri Urfa toplantısını değerlendirdi.
‘ENKS’Yİ KENDİ TECRÜBEMİZLE TANIDIK’
Suriye Kürtleri Reform Hareketi- El-Islah'ın yöneticilerinden Emcet Osman hareketlerinin 2012 yılından 2014 yılına kadar ENKS çatısı altında yer aldığını belirterek, “yani ENKS içerisinde bir tecrübemiz oldu. ENKS içerinde hem örgütsel hem de siyasi bazı problemler yaşadık. Biz reform Hareketi olarak kurulduğumuz ilk günden itibaren örgütsel yapımızı doğru bir temelde oluşturup siyasi kararlarının da doğru kararlar olmasını istedik. Bundan dolayı örgütsel yapıdaki problemden bahsederken bu öyle basit bir problem değildir. Çünkü örgütsel yapıdaki problem siyasi problemi de beraberinde getirir. Bu sebeple ENKS içinde yer aldığımız ilk günden itibaren üslubumuz, tavır ve çabalarımız Kürt güçleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve iyileştirmek yönünde oldu. Kürtler arasında kardeşliği geliştirmek istedik” dedi.
ENKS içindeki birçok gücün hareketlerinin Kürt güçleri arasındaki diyaloğu geliştirmeyi amaçlamasını, üslubunun ve kararlarının buna göre olmasını kabul etmediklerini dile getiren Osman, “Yine Rojava Kürdistan’a ilişkin kararların dışarıdan alınması taraftarı değildik. Biz kararlarımızın kendi durumumuza, koşullarımıza Suriye Kürtlerinin çıkarlarına göre olmasını istedik. Tabi buda ENKS tarafından kabul edilmedi” diye konuştu.
‘ENKS YÖNETİCİLERİ KÜRTLÜĞE DEĞİL DIŞ GÜÇLERE BAĞLI’
Emced Osman, ENKS’den Suriye Kürtleri Reform Hareketi’nin ENKS’den kopuşunu ise şöyle anlattı: 2014 yılında Kürt Siyasi Danışma Kurulu ilan edildiğinde çalışmalar için bazı kararlar alındı. 12’si TEV-DEM, 12’si ENKS ve 6’sı bağımsız olmak üzere 30 kişiden oluşacaktı. Bizde ENKS’nin görüşlerinin esiri olmamak ve kendi kararlarımızı sahiplenebilmek için Bağımsız olarak katılma kararı aldık. Temsilcimiz Siyasi Danışma Kurulunda başarılı olunca otomatikman ENKS’den koptuk.”
ENKS’nin kitlesi içinde birçok kişinin Kürtlüğüne bağlı olduğunu fakat ENKS yöneticileri ve kararları alanlar için aynı şeyi belirtemeyeceğini ifade eden Osman devamla şöyle konuştu: “Çünkü Kürtlüğe değil, dış güçlere bağlılar. Siyabend Haco’nun söylediği bazı sözler bu durumu zaten çok açıkça bir biçimde ortaya koydu. “Eğer Türk Devleti bize silah verseydi, biz YPG’nin güç olmasına izin vermezdik” dedi. Mesela bu çok korkunç bir görüş ve tavırdır. Kürt halkının O’na ve oluşumuna mahkeme açıp hesabını sorması gereken bir tavırdır.”
‘DAİŞ’İN ÖZGÜRCE HAREKET ETTİĞİ YERDE KÜRT DAVASI TARTIŞILMAZ’
Emcet Osman, 12-13 Haziran tarihlerinde KDP ve MİT’in desteğiyle gerçekleştirilen Urfa Toplantısı içinde şunları söyledi: “Kısacası Urfa bizim izlediğimiz kadarıyla birçok Suriye Devrimi aktivisti MİT denetiminde DAİŞ eliyle öldürüldü. Birçok güçlü gazeteci yine Urfa’da DAİŞ eliyle öldürüldü. Ben ENKS’ye sormak istiyorum DAİŞ’in bu kadar özgür hareket edebildiği bir yer nasıl oluyor da Kürt Davasının tartışılması için toplanılan yer olabiliyor. Bu büyük bir çelişkidir ve bunun cevabının verilmesi gerekir.”
Emcet Osman bu toplantıda kurulan “Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği” isimli oluşum ve “Abdülaziz Temo’nun hiçbir zaman Kürt siyasi hareketleri içinde yer almamıştır. Bu günde siyasi hareketler içerisinde yer alması ilginçtir. Bu çete faaliyetlerinin de bir geleceği yoktur. Halkımızda onları hiçbir zaman kabul etmeyecektir. Abdülaziz Temo’da ‘Şu ana kadar BAAS Partisiyle ilişkilerinin ve ondan çıkarlarının olup olmadığı’ sorusuna cevap versin.”
‘KDP HALKIMIZIN KENDİSİNDEN UMUTLARINI BOŞA ÇIKARDI’
Emced Osman KDP’nin Rojava siyasetine ilişkin de şunları belirtti: “Biz Rojava Devrimi başladığında KDP’nin Rojava Devriminin yanında yer almasını ve pozitif bir rol oynamasını bekliyor ve istiyorduk. Yine Rojava Devrimine destek sunmasını ve halkın gönlünde yer edinmesini bekliyorduk. Ama maalesef zaman zaman KDP’nin siyasetinin ve tavırlarının amacı nedir anlayamıyoruz. KDP’nin ENKS’yi değil Rojava Halkını ve devrimini desteklemesini isterdik. Ama şimdiye kadar Rojava sınırları dışında Rojava Devrimi karşıtı, Rojava halkının çıkarlarına ters hangi çalışma yapılırsa duyuyoruz ki altından KDP çıkıyor.”