Perşembe, Kasım 21, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Gerici zihniyete karşı kadınlı-erkekli şortlu protesto

 

Gerici zihniyete karşı kadınlı-erkekli şortlu protesto

 
Şort giydiği gerekçesiyle darp edilen hemşire Ayşegül Terzi’ye destek için Beşiktaş Kartal heykeli önünde kadınlı-erkekli şortlu eylem düzenlendi.

 

İSTANBUL / ANF - ZEYNEP KURAY

25 Eylül 2016

 

Şort giydiği gerekçesiyle belediye otobüsünde darp edilen hemşire Ayşegül Terzi’ye destek büyüyor. Her gün beş kadının erkek şiddetiyle katledildiği Türkiye’de, kadınlarının özgürlük alanlarının giderek kısıtlanmasına karşı Beşiktaş Kartal heykeli önünde kadınlı- erkekli şortlu eylem düzenlendi. Çarşı grubunun destek verdiği eyleme özellikle kız babaları ilgisi büyüktü. Kız babaları endişelerini dile getirirken, protesto da ön saflarda yerini alan kadınlar ise özgürlüklerinden hiçbir koşulda vazgeçmeyeceklerini vurguladılar.

‘ŞORTUMU GİYDİM, RUJUMU DA SÜRDÜM GELDİM’

Şortlu eyleme katılan Olcay Akçer, kadınların şiddet görmesini kesinlikle kabul etmediğini ifade etti. Kadınların istediği gibi, istediği şekilde giyinmesi gerektiğini ifade eden 62 yaşındaki Akçer, “Gördüğünüz gibi şortumu giydim geldim, rujumu da sürdüm. Kimsenin, kimseye karışmaya hakkı yok. Hangi sebeple olursa olsun bir kadının darp edilmesini şiddetle kınıyorum” dedi. Bir kadın olarak gidişattan endişeli olduğunu ancak özgürlükleri konusunda geri adım atmamaya kararlı da olduğunu vurgulayan Akçer, bu şiddet karşısında kadınların mutlaka birlik olması gerektiğini kaydetti.

‘KADINLAR KENDİNİ GÖSTERMELİ VE BURADAYIM DEMELİ’

Gözde Aydın, Ayşegül Terzi’ye atılan tekmeye karşı bir duruş sergilemek için bugün buraya geldiğini vurguladı. 27 yaşındaki Aydın, “Biz özgürlüğümüzün kısıtlanmasını istemiyoruz. Kadınlar olarak özgür olmak istiyoruz” dedi. Bugün bu meydanda özellikle kadınların katılımın az olmasının kendisini üzdüğünü ifade eden Aydın, kadınların bu konudaki farkındalığının artması gerektiğinin altını çizdi. Kadınların, kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlenmesi gerektiğini hatırlatan Aydın, “Kadınlar bir şekilde kendilerini göstermeli ve buradayım demeli. Çünkü sustukça bu daha da kötüye gidebilir. Sonuçta bir toplum geriletilmek isteniyorsa önce kadın sindirilir o yüzden bu gidişata tüm kadınların karşı çıkması gerek” diye konuştu.

‘DEMOKRASİ VE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Mucize Ayrık, kadınlar olarak demokrasi ve barış içinde yaşamak istediklerini söyledi. “Kimse kimsenin kıyafetine, ırkına, dinine, inancına karışma hakkı yok” diyen Ayrık, “Sünni olsun, Alevi olsun, gayrimüslim olsun, kapalı, açık olsun, bunların ne önemi var ki, önemli olan insanlıktır. Kimse kimseyi bu şekilde yargılayamaz” dedi. Bu yaşananlar nedeniyle dinden soğuduğuna dikkat çeken Ayrık, “Hani İslam hoş görülü bir dindi. Bu mu hoşgörülü olmak? Din gerçekten kötü kullanılıyor ve ben artık çok soğudum. İslam zorla bir şey yaptırıp, kafa kesme dini değil çünkü” diye tepki gösterdi. Her zaman, her yerde kadının ezildiğine işaret eden Ayrık, “Kutsal kitaplarda da hep erkekler önde. Yani kitaplar erkeklere göre mi yazılmış? Ben niye kapanıyorum? erkekler tahrik olmasın diye öyle mi? O zaman ben de bir kadın olarak erkeğin kolundan tahrik olabilirim, o zaman erkek de kapansın. Ben mecbur muyum sırf erkek istiyor diye kapanmaya?” diye konuştu. Hakları için mücadele etmeye devam edeceğini kaydeden Ayrık, “50 yaşındayım ve şortumu da giyerim, dolaşırım da. Kimse kıyafetime ve fikrime karışamaz” dedi.

‘O TEKME TÜM KADINLARA ATILDI’

Saadet Yeşil ise, insanların sonunda kadar özgürlüklerini savunması gerektiğini vurguladı. Ayşegül Terzi destek için bacağına, “Şortumu da giyerim karışamazsın, mızmızlanamasın” yazan ve aynı yazının yer aldığı bir döviz taşıyan 44 yaşındaki Yeşil, tekmeden ziyade başbakan Binalım Yıldırım’ın tekme atan şahsa “mırıldansaydın” diyerek savunmasının kendisini çileden çıkarttığını ifade etti. Bu söylemin yeni tekme atıcılara yol gösteren bir söylem olduğuna dikkat çeken Yeşil, bu açıdan erkeklerin haddini aşmasından hükümetin büyük bir payı olduğunu söyledi. “Ben nasıl ki çarşaflı bir kadına saygı gösteriyorsam, onların da aynı saygıyı bana göstermeliler” diyen Yeşil, o açıdan bütün kadınların Ayşegül’e atılmış tekmeyi kendisine atılmış gibi tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Kadınlar olarak bu zihniyete teslim olmayacaklarını vurguladı.

‘HEM BİR ERKEK, HEM BİR KIZ BABASI OLARAK BUNU KABUL ETMİYORUM’

Kadınların şortlu eylemine en büyük ilgi de kız babalarından geldi. Bu kız babalarından biri olan Hasan Anıl Cansızoğlu, gidişattan endişe duyduğunu söyledi. Bugün buraya kadına yönelik şiddete hayır demeye geldiğini belirten Cansızoğlu, “Önce bir erkek olarak, sonra bir kız babası olarak kadınlara şiddet uygulanmasını kesinlikle kabul etmiyorum. Dövülen bir kadının hangi kıyafette ve hangi görüşte olduğunun ne önemi olabilir? Kadına şiddete karşı hep birlikte en sert, en tavizsiz, pozitif ayrımcılığı net hukuki düzenlemelerin hayat bulması için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz” dedi.