Cuma, Nisan 26, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Hediye’yi diri diri yaktılar

 

 

 

Hediye’yi diri diri yaktılar

 

Türk işgal güçleri Erdiş’te ablukaya aldıkları evi ateşe vererek 17 yıllık evli Hediye Ataman’ı diri diri yaktı. Ardından ‘PKK’li terörist öldürdük’ denildi.

 
Özgür Politika / Van /19 Kasım 2016 Cumartesi

 

TARADILAR, ATEŞE VERDİLER 

Wan’ın Erdiş ilçesi Çelebibağı Mahallesi’nde Ataman ailesinin evine önceki gece Türk asker ve polisi baskın düzenledi. Silahlarla taranan ev içeridekilerle birlikte ateşe verildi. Türk devleti ise “Bir kadın terörist ölü ele geçirildi” diye açıklama yaptı.
 
‘O KADIN YENGEM’
 
Nurettin Ataman, sabah saatlerinde kepçelerle yıkılan evden yengesinin yanmış cenazesinin çıkarıldığını, kardeşinin akıbetini de bilmediklerini söyledi. Polis, yangına müdahale etmek isteyen Ahmet Ataman’ın akrabalarını darp ederek gözaltına aldı.
 
Eviyle birlikte yaktılar
 
37 yaşındaki Hediye Ataman, 17 yıldır Ahmet Ataman ile evli ve kendi halinde bir ev kadınıydı. Türk devlet güçleri, önceki gece evlerini kuşatıp taradı, ardından yaktı. Sabah Hediye’nin yanmış bedeni çıkarıldı, Ahmet’in akıbeti ise bilinmiyor. Türk devleti, "bir kadın terörist ölü ele geçirildi" dedi. Akrabaları, bütün mahalle ise Türk devletine lanet okuyor.
 
 
Van’ın Erciş ilçesi Çelebibağı Mahallesi’nde Ataman ailesinin evini kuşatan Türk işgal güçleri, evi önce taradı ardından yaktı. Nurettin Ataman, sabah saatlerinde kepçelerle yıkılan evden ev kadını yengesinin yanmış cenazesinin çıkarıldığını, kardeşinin akıbetini de bilmediklerini söyledi. Türk devleti ise 'bir kadın terörist ölü gele geçirildi" diye açıklama yaptı.
Van’ın Erciş ilçesi Çelebibağı Mahallesi’nde Ataman ailesinin evine önceki gece asker ve polis baskın düzenledi. Türk basınında 'PKK’ye operasyon, bir kadın terörist ölü ele geçirildi' diye yansıtılan baskında yeni bir vahşete imza atıldı. Silahlarla taranan ev içeridekilerle birlikte ateşe verildi. DİHABER’e konuşan Nurettin Ataman, sabah saatlerinde kepçelerle yıkılan evden yengesinin yanmış cenazesinin çıkarıldığını söyledi. 
 
Yakınlarını gözaltına aldı
Edinilen bilgilere göre, gece saat 02.00 sıralarında mahalleye giren asker ve polis, evin etrafını sararak “Evde PKK’liler var” iddiasıyla ateş açmaya başladı. Bir süre sonra yanan eve kimseyi yaklaştırmayan devlet güçleri, olay bölgesine gelerek müdahale etmeye çalışan Ahmet Ataman’ın akrabaları Halit Ataman, Ömer Ataman, Suphi Ataman ve Kamuran Yiğit’i darp ederek gözaltına aldı. 
 
Katledilen yengesi
Yakıldıktan sonra sabah saatlerinde getirilen kepçeler ile yıkılan evden kardeşinin eşi Hediye Ataman’ın cenazesinin çıkarıldığını söyleyen Nurettin Ataman, kardeşinin akıbetini ise öğrenemediklerini belirtti. Ataman, asker ve polisin gece saatlerinden bu yana kimseyi eve yaklaştırmadığını ve kendilerini de darp ederek bir eve kapattığını anlattı. 
Görgü tanıkları, Hediye Ataman (37) ile eşi Ahmet Ataman’ın 17 yıllık evli olduklarını ve kendi evlerindeyken, polislerin hiçbir uyarı yapmadan evi taradığı ve kimyasal madde atarak yaktığını belirtti. Evin ateş alması üzerine Ahmet Ataman’ın bir şekilde evden çıktığını ve Hediye Ataman'ın (37) ise çıkmasına izin verilmediği için diri diri yakıldığını belirten görgü tanıkları yangından kaçarak kurtulan Ahmet Ataman’ın akıbetini ise bilmiyor.
 
Çatışma yaşanmadı
Hediye’nin hem akrabası hem de komşusu olan Fatma Ataman, gece hiçbir çatışmanın yaşanmadığını söyleyerek, birkaç kurşun sesi sonrası evin yakıldığını dile getirdi. Fatma, “Kurşun seslerine uyandık. Birkaç el silah sesi geldikten sonra ev ateşe verildi. Askerler gelip yaptı ve kılıfına uydurdu. Bu evde evin sahibi olan kadın öldürüldü. Kadının evden çıkmasına izin verilmediği için diri diri yanmış. Hediye’nin eşi olan Ahmet Ataman’ın nerede olduğunu bilmiyoruz. Sonrasından evi yakıp akrabalarımızı işkence ile gözaltına aldılar. Gözaltına alınanların yüzlerini paramparça ettiler. Bizlere sebebini söylemediler. Sebepsiz yere de alıp götürdüler” diye konuştu. 
 
‘Devlet öldürüp PKK’li diyor’
Hediye’nin bir diğer komşusu Balkıs Akyüz ise “17 yıldır evli. Ortada çatışma yoktur. Devletin dediği gibi Hediye PKK’li değildi. Devlet bizleri öldürüp teröristsiniz, diyor. Hediye’yi diri diri yakıp televizyonlara PKK’li öldürdük, deniliyor. PKK’li olsa evli olmaz dağda olurdu. Burada ne işi var? Hediye kendi halinde sessiz sakin bir insandı. Kimseye karışmazdı. Bu devletin eline düşen iyi biliriz Kürt olduğu için hemen öldürülür. Ahmet’i de öldürmüşlerdir” dedi.
Hediye'nin cenazesi Erciş Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken Ahmet Ataman, Nurettin Ataman, Suphi Ataman, Kamuran Yiğit ve Ömer Ataman hakkında ise bir bilgi edinilemedi. 
 
Çatışma kamuflajı
Türk basını ise olayı "Van’da sıcak çatışma, 1 PKK’lı öldürüldü" diye duyurdu. "Polisin teslim ol çağrısına karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı" denilerek, 1 kadın PKK’linin ölü ele geçirildiği; 3 özel harekat polisinin ise yaralandığı ileri sürüldü. Ataman ailesinin yakılan ve yıkılan evinin nasıl o hale geldiğiyle ilgili ise herhangi bir açıklama yapılmadı. 
İHD heyeti gitti
İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nden bir heyet, Erciş’teki saldırıyı yerinde incelemek için bir heyet oluşturdu. İHD MYK üyesi Servet Ertak, "Bizim elimizde basında yer alan bilgilerin dışında bir bilgi yok. İlçeye giderek incelemelerde bulunacak ve tanıklarla görüşeceğiz" dedi. 
 
Van infazlarla gündemde
Türk devleti her ne kadar çatışma çıktığı iddiasında bulunsa da Van’ın ilçelerinde son 1 yıl içinde 40’a yakın kişi devlet güçleri tarafından katledildi. 
 
Erciş’te benzer vahşet
Önceki gün bir kadının vahşice katledildiği Erciş’te 13 Kasım’da da benzer bir saldırı yaşanmış 3 kişi vahşice öldürülmüştü.