Cuma, Nisan 26, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Sadece oğlunun kemiklerini istiyor

 

Sadece oğlunun kemiklerini istiyor

 

Dersim'de yapılan hava bombardımanında yaşamını yitiren oğlu Murat'ın cenazesini isteyen Kemal Gün, açlık grevine başlayalı 72 gün oldu. Artık yürüme ve konuşma güçlüğü çekiyor.

 

Bahar KILIÇGEDİK/ DERSİM- Dersim Çet Deresi’nde 7 Kasım 2016’da yapılan hava bombardımanında yaşamını yitiren oğlu Murat Gün’ün cenazesini almak isteyen baba Kemal Gün'ün 24 Şubat’ta başladığı açlık grevi eylemi 72. gününe girdi. Seyit Rıza heykelinin yanında  devam eden açlık grevi boyunca Kemal Gün 15 kilo verdi. Yürüme ve konuşma zorluk çekmeye başlayan Gün'ün sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor.   

BU İKİNCİ EVLAT ACISI

Açık grevini sürdüren Kemal Gün’ün tek kaybı Murat değil. Dersim Hozat’ta diğer oğlu Çayan’ı kaybetmişti. Çayan’ın kemiklerini alan Kemal Gün, oğlu Murat’ın kemiklerini istiyor. İki ayı aşkın süredir eylemini sürdüren baba Kemal Gün, artık bitkin durumda... Ayakta duracak, konuşacak mecali yok. Yanı başında bulunan şekerli sıcak su ile grevini sürdüren Gün’ün sağlık durumu kötüye gidiyor.


Kemal Gün’e hukuki destek veren Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Engin Gökoğlu, Dersim’deydi. Cenazeyi alabilmek için başlattıkları hukuki süreci anlatan Gökoğlu, “Kemal amca, operasyonun ardından oğlu Murat Gün’ün cenazesinin kendisine verilmesi için Tunceli Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yapmıştı. Başvurunun ardından DNA testi yapılabilmesi için Kemal Gün’ün, kan örneği alındı. Başvurunun üzerinden aylar geçmesine rağmen, hala bir gelişme yaşanmış değil” dedi.

Hava bombardımanın yapıldığı sığınaktan çıkarılan 5 kişinin cenazesinin, kimsesizler mezarlığına gömüldüğü bilgisinin savcılık tarafından aileye iletildiğini anlatan Gökoğlu, “Savcılık, 5 cenazenin gömüldüğünü söylüyordu. Ancak kayıtlarda 7 DNA örneği vardı. Bu durum, sığınakta 5’ten fazla cenazenin olduğunu gösteriyordu. Bunun üzerine ikinci bir arama yapılmasını ve sığınağın kazılması yönünde talepte bulunduk. Bu talebimizin ardından bizi oyalamaya başladılar. Sığınağın açılamayacağı, yolların kapalı olduğu, bölgenin özel güvenlik bölgesi olduğu söylendi. Bir türlü talebimiz karşılanmadı” dedi.

 

KEMAL AMCA, O SIĞINAKTA OĞLUNUN OLDUĞUNU BİLİYOR

 

Resmi kurumların taleplerini karşılamaması üzerine, kendilerinin bir yolunu bularak bombardımanın yapıldığı sığınağa ulaştıklarını anlatan Gökoğlu, “Aileler bombalanan sığınakta yaptığı aramada yeni DNA örneği olan kemikler buldu. Ama bunların tamamı yüksek ısıyla yanmıştı. En büyüğü 5 santim olan kemik parçaları ve bazı eşyalar savcılığa verildi. Kemal amca, oğlunun o sığınakta olduğunu biliyor. Tespit edilemeyen kemiklerin kendisine verilmesini talep ediyor.” diye konuştu.

Şu ana kadar sadece iki cenazenin ailelere teslim edildiğini belirten Gökoğlu, diğerleri ile ilgili hiçbir işlemin yapılmadığını ifade etti. Kemal amcanın, yanmış kemiklerin kendisine verilmesini isteğini söyleyen Gökoğlu, “Cumhuriyet Savcısı ile iki gün önce görüştük. Bulunan kemiklere ilişkin hala bir tespitin yapılamadığı bilgisini verdi. Eşleşme olmazsa Kemal amcaya kemikleri vermeyeceklerini ifade ettiler. Kemal amca, sadece mezar hakkı istiyor. Bu karşılanabilir bir talep. Ne yazık ki bu insani talep hala karşılanabilmiş değil. Gerek valilik gerekse savcılığı konuya karşı duyarsızlığı devam ediyor” dedi.

 

AÇLIK GREVİNİN ETKİLERİ ARTIYOR, 15 KİLO VERDİ

Kemal Gün’ün sağlık durumun kritik aşamaya geldiği uyarısında bulunan Gökoğlu, “Kemal amca 15 kilo verdi. Sadece sıvı tüketiyor. Sonuç almayı bekliyor. Gün içerisinde tansiyonunu ölçüyoruz. Durumu iki üç gündür, kötüye gitmeye başladı. Sol kolunda uyuşma başladı. Yutkunmada sorun yaşamaya başladı. Açlık grevi etkilerini tamamen göstermeye başladı. Yürümekte ve konuşmakta zorlanıyor. Oldukça basit bir talebin karşılanmasını bekliyor” diyerek açlık grevinin etkilerinin arttığını söyledi.

Avukat Gökoğlu, Kemal Gün’ün açlık grevini sürdürürken karşılaştığı para cezaları hakkında da bilgi verdi. Valiliğin kestiği idari para cezalarının hukuka aykırı olduğunu belirten Gökoğlu, “Kemal amcaya, 34. Maddeden para cezaları kesildi. Madde kamu düzeni ve kamu güvenliği gerekçesiyle işletilebilir. Ancak burada gördüğünüz gibi, her gün insanların uğrak yeri. Bu grev, hiçbir şekilde kamu düzenini etkilemiyor. Tamamen keyfi bir uygulama. Son bir haftadır, cezaların kesildiğine ilişkin tebliğ yapılmadı. Son bir haftadır cezaların kesilip kesilmediğini bilmiyoruz. Belki de cezalar kesiliyor, sadece bize tebliğ edilmiyor” diye konuştu.

Baba Kemal Gün, operasyon sırasında ele geçen kemiklerle DNA eşleşmesinin sonucunu beklemeye devam ediyor.

 

Fotoğraf: Remzi BUDANCİR