4 yıl sonra yargı süreci!
MİT, 9 Ocak 2013’te gerçekleştirilen Paris Katliamı’nda bir numaralı aktörken, 23 Ocak-23 Şubat 2017 arasında yapılacak olan duruşmalarda yargılanan sadece katil zanlısı Ömer Güney olacak. Sivil toplum örgütleri ise yargılama süresinde yapacakları etkinliklerle sadece Güney’in değil, onun arkasındaki güçlerin adalet karşısına çıkarılmasını talep edecek.
SELMA AKKAYA / PARİS
Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucu üyesi Sakine Cansız, KNK üyesi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilmesinin üzerinden 4 yıl geçtikten sonra katliam dosyası, 23 Ocak-23 Şubat 2017 tarihleri arasında Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Paris Adliye Sarayı’nda 23 Ocak-23 Şubat 2017 görülecek duruşma, katliamın hemen ardından açılan ve 3 yıl boyunca sürdürülüp Mayıs 2015 tarihinde sonlandırılan soruşturma dosyası ışığında yürütülecek. 3 yıl boyunca konuya dair süren soruşturma geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda dosya hakimi Jeanne Duyé tarafından sonuçlandırılmıştı. 5 hafta boyunca sürecek olan yargılama sürecinde, katil zanlısı Ömer Güney dışında kimse yargılanmayacak. Mahkemenin esas alacağı soruşturma dosyasının mahkemeye sevk belgesinde belirtildiği üzere katil zanlısı Güney, terörle mücadele kapsamında yargılanacak. Hakimin kanaat notunda, katil zanlısı olarak halen cezaevinde bulunan Güney’in bu katliamı şahsi sebeplerle işlemediğine kesin gözüyle bakılıyor.
Söz konusu hakimin mahkeme sevk belgesinde Ömer Güney, terörist bir örgütle ilişki içerisinde cinayet işlemekle suçlanıyor. Aynı belgede, katliamı katil zanlısı Güney’in kişisel bir sebeple işlemediği konusunda elde yeterli verinin olduğunu belirten ilgili hakimlik, katil zanlısının MİT’le bağlantısına dikkat çekiyor. Telefon trafiği, yayınlanan MİT belgesi ve ses kayıtları ışığında Türk istihbarat teşkilatı MİT’in Fransa’da işlenen siyasi bir cinayete karışma olasılığı üzerinde duruluyor. Söz konusu ilişkinin biçimi, düzeyi, MİT içerisinde bir birimle mi yapıldığı ya da MİT’in olaya ne düzeyde karıştığı konusunda davaya ilişkin Türkiye’nin bilgi vermemesinden kaynaklı ilerlenemediği eklenen mahkeme sevk belgesi ışığında Ocak ayında duruşma gerçekleştirilecek.
MİT yargılanamayacak!
Ocak 2017’de yani 4 yıl sonra katliam davası görülecek. Katliama dair sevk belgesinde MİT işaret edilmiş olmasına karşın, (katliamın arka-planına dair elde internet ortamına yansıyan 12 Ocak 2014 günü internete sızan bir ses kaydında katil zanlısı Ömer Güney, Türk istihbarat servisinden olduğu belirtilen 2 kişiyle cinayet planlarını konuşması ve devamında, 2 gün sonra Sakine Cansız’a yönelik suikast için tetikçiye verilen talimatın belgesi) MİT yargılanamayacak. Çünkü soruşturma boyunca “Talimat belgesi” olarak internete yansıyan ve altında imzası bulunan Şube Müdürü O. Yüret, Daire Başkanı U. K. Ayık, Başkan Yardımcısı S. Asal ve Başkan H. Özcan adlı MİT yetkilileri hakkında soruşturma hakiminin Türkiye’den talep ettiği açıklama ve belgeler, Türkiye tarafından dosyaya sunulmadı.
Hala görevdeler mi?
Katil zanlısının düzenli olarak aradığı kimi numalar direkt Erzurum MİT birimine çıkmasına karşın, hakimin konuya dair yapmış olduğu bütün başvurular sonuçsuz kaldı.
Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz 2016 tarihinden önce sayısız kez meydanlarda yaptığı konuşmalarda katliamın emrini paralel yapının verdiğini iddia etmişti. 15 Temmuz’dan sonra ise ülkede, binlerce asker, polis, eğitmen, öğretim görevlisi, çeşitli kamu kuruluşu yöneticileri görevden alınıp tutuklanırken, Erdoğan’ın meydanlardan haykırdığı, paralel yapının Paris Katliamı’na dair bireyleri hakkında çıt çıkmadı. 15 Temmuz’dan sonra talimat belgesinde adı geçen Şube Müdürü O. Yüret, Daire Başkanı U.K. Ayık, Başkan Yardımcısı S. Asal ve Başkan H. Özcan adlı MİT yetkilileri halen görevdeler mi? Türkiye’de sözde açılan ve sürekli savcı değişikliğine uğrayan soruşturma ne oldu?
Yeni katliam planları
Türkiye ve Erdoğan cephesinden bu soruların yanıtları yeni katliam planlarıyla ortaya çıkıyor. Paris’te katil zanlısı Ömer Güney’in öyküsüne benzer öyküler bu kez belgeleriyle geçtiğimiz günlerde yeniden basın yayın organlarına yansıdı. Hedefte yine Kürt kurum temsilcileri ve kimi Kürt politikacıları bulunurken, MİT’in Avrupa’da yeni katliamlar planladığı ortaya çıkıyor. Söz konusu yeni verilerin, ilgili avukatlarca mahkeme salonuna yansıyacağı açık.
Avrupa ülkeleri sessiz
Diğer taraftan soruşturma boyunca, Almanya, Belçika ve ilgili diğer Avrupa ülkelerinin bugüne kadar konuya dair sessizliklerini korudukları ise bir diğer dikkat çeken noktaydı. Özellikle Almanya’dan gelen katil zanlısı Güney’in Almanya geçmişi, katil zanlısıyla bağlantılı bireyler, Almanya’da yakalanan MİT mensuplarının konuya dair sorguları ise şu ana kadar Fransa yargı organlarına ulaştırılmadı. Çeşitli basın-yayın organlarına yansıyan yeni katliam planları konusunda ve devamında Kürt kurumlarının yapmış olduğu hukuksal başvuruların ardından “Almanya, Paris Katliamı karşısındaki sessizliğini bozacak mı” sorusu yanıt bekleyen bir diğer önemli bir konu.
5 hafta sürecek
Binlerce soru, aydınlanmayı bekleyen bir katliam dosyası Ocak 23’te hakim karşısına gelecek. 5 hafta boyunca, şahitler, bilir kişiler, uzmanlar dinlenecek. Avukatlar, ellerindeki argümanları mahkemeye sunacak.
Eylemlerle karşılanacak
Ocak ayında sayısız etkinlik, anma ve eylemle Paris Katliamı bir kez daha lanetlenecek.
* 5 Ocak günü Komünist Parti merkezinde açılacak bir resim sergisi 3 Kürt kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e adanıyor. France-Kürdistan Derneği tarafından organize edilen sergi 15 gün boyunca açık kalacak.
lMahkeme öncesi 9 Ocak 2013’te gerçekleşen katliamın yıl dönümü vesilesiyle 7 Ocak günü tüm Avrupa’dan Kürdistanlılar tekrar “adalet ve aydınlık” talebiyle Paris’te olacak.
Kadınlar alanlara inecek
* 9 Ocak günü ise Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde, Femmes Solidaires ve Dünya Kadın Yürüyüşü tarafından organize edilen bir anma etkinliği Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde gerçekleşecek. Aynı gün Dünya Kadın Yürüyüşü, örgütlü olduğu bütün ülkelerde 3 Kürt kadın devrimciyi anma vesilesiyle “kadın kırımına son” sloganıyla alanlara inecek.
* Mahkeme salonunda yargılama devam ederken, Femmes Solidaires, kendi lokalinde çeşitli etkinliklerle katliamı lanetleyip, kadınların adalet arayışını bir kez daha haykıracak. Kadın kırımı konulu bir panel, Sara belgeselinin sunumunun yapılacağı etkinlikler Femmes Solidaires tarafından merkez lokalinde gerçekleştirilecek.
Mahkeme önünde çadır
* Mahkemenin başladığı 23 Ocak gününden itibaren 10 gün boyunca mahkeme salonuna yakın bir alanda bir çadır kurulacak. Uluslararası heyetlerinde geleceği çadır eylemi boyunca açık kürsü oluşturulup, Paris Adliyesi’ne ve Fransız yargısına seslenilecek.
* Aynı tarihlerde dünyanın ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden kadın heyetleri, Paris’te “adalet ve aydınlık” talebiyle uluslararası bir buluşma gerçekleştirecek.
Adalet talep edilecek
* Mahkeme boyunca Avrupa’da örgütlülüğü bulunan avukat örgütlenmelerinin mahkemeye gözlemci heyetler göndermesi beklenirken, 1 Ocak’tan itibaren 23 Şubat tarihine kadar gerçekleşecek sayısız etkinlik, eylem ve gösterinin merkezinde sadece Kürdistanlılar değil, adalet ve aydınlık talebi olan Fransız, Avrupalı yer alıp, bugüne kadar yaşanmış olan katliamların aydınlatılması umuduyla, Paris’te katledilen 3 Kürt kadının davasında adalet sağlanmasını talep ederken, yeni katliamların yaşanmaması için alanlarda olacak.