„Kürdistani Parti Girişimi’ “ ile ilgili kamuyouna kısa bir açıklama
Bilindiği üzere, Kuzey Kürdistan zemininde yeni bir Kürt partisinin kurulması amacıyla ‘Kürdistani Parti Girişimi’ öncülüğünde bir çalışma başlatıldı. Bu girişimin içinde, başta DDKD olmak üzere; eski Kürt siyasal geleneklerinden gelen bazı siyasetçiler yer almaktadır.
Aykırı sesler duyulsa da, gerek girişim sözcülerinin yaptığı açıklamalar ve gerekse basına yansıyan bazı haberlerden, bu girişimin „yurtsever-demokrat çizgide bir kitle partisi“ oluşturmak amacında olduğunu anlıyoruz. Ayrıca, bu girişimin içinde yer alan insanların önemli bir kesimini tanıyoruz. Bu arkadaşlarla PYSK sürecinde ortak çalışmalar yürüttük. Dolayısı ile; bu zeminde „yurtsever-demokrat“ nitelikte bir siyasal oluşum çıkacağı beklentisi içindeyiz.
Ne var ki, girişim sözcülerinin yaptıkları bazı açıklamalarda ve son günlerde basına yansıyan bazı haberlerde, girişimin bileşenleri noktasında gerçeği yansıtmayan bazı açıklamalar yapıldı. Girişim üyelerine bu bilgilendirme yanlışlığının düzeltilmesi noktasında görüşlerimizi ilettik. Nitekim; bu yönlü düzeltme yazıları yayınlandı. Ancak, hala özellikle burjuva basınında yer alan haberlerde, söz konusu yanlış bilgilendirme devam ettirilmektedir. Bu durum bizi bu açıklamayı yapmak zorunda bırakmıştır.
Hürriyet Gazetesi'nin 20 Kasım 2013 tarihli nüshasında Şükrü Küçükşahin imzası ile yayınlanan „Barzanici parti gelecek ay kuruluyor“ başlıklı yazıda, „Kürdistani Demokratik Partisi adı alması beklenen Mesut Barzine’ye yakın oluşumun temelini 12 öncesinin 8 Kürt örgütü oluşturacak.“ ifadelerinden sonra „Omurga Eski Ögütler“ alt başlığı ile şu ifadelere yer verilmiştir:
„Aralık ayının sonuna dek kurulmasına beklenen bu partinin kuruluş toplantısına 12 Eylül döneminin örgütleri olan, Kürdistan Demokrat Partisi(KDP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği(DDKD), Kürdistan Ulusal Kurtuluşçuları (KUK), RIZGARİ, ALARIZGARİ, ÖZGÜRLÜK YOLU, TÊKOŞİN, KAWA yer aldı.“
Bu açıklamadan, bizimde içinden geldiğimiz Têkoşin geleneğinden gelen tüm kişilerin bu parti çalışması içinde yer aldığı anlamı çıkmaktadır. Bu ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. İşin doğrusu şudur: Bu girişim içinde Têkoşin geleneğinden gelen bazı eski arkadaşlarımız yer almaktadır. Bizim ise, bu parti girişimi ile istenildiği zaman dışardan dayanışmada bulunma niyetimiz dışında, bir ilişkimiz yoktur.
Biz, Kürdistan'da ve bölgemizde her görüşün kendisini ifade etmesini ve siyasal-örgütsel bir güç olarak ortaya koymasını doğru ve gerekli görüyoruz. Farklı siyasl örgütlerin varlığı, çogulcu ve demokratik bir toplum için sosyal bir zorunluluktur. Yine bu örgütler arasındaki barışçıl ilişkiler toplumsal iç barış ve birlik için hayati öneme sahiptir.
Bu anlamda yeni parti girişimini olumlu buluyoruz. Ancak, henüz kuruluş aşamasında bile olsa; bu girişimle aramızda bazı ideolojik-siyasal farklılıklar olduğunu da görebiliyoruz.
Girişim kendi çabasını daha çok „yeni bir yol“ arayışı şeklinde tanımlasa da, „Barzanici“ nitelemelere bir itirazın gelmemesi, bu „yeni yol“ imajını işlevsizleştirmektedir. Çünkü, „Barzanicilik“ en az 50 yıllık eski bir yoldur.
Têkoşin geleneği, sisteme ve düzene karşı; işçilerin, diğer emekçilerin, yoksulların ve tüm ezilen kesimlerin ulusal ve toplumsal kurtuluş mücadelesini kendisine eksen olarak alan, devrimci-sosyalist bir gelenektir. Biz bugün bu gelenekten bazı noktalarda farklılaşsak da, siyasal ve ideolojik duruşumuzda bu devrimci-sosyalist özü korumaya çalışıyoruz.
Kamuoyunun bilgisine sunulur
21.11. 2013
Dersimzaza.com